понеділок, 20 серпня 2012 11:28

У Сорочинцях опудала ведмедів продавали по 20 тис грн
31

Жінка у червоній футболці збирає гроші і пильно спостерігає, щоб ніхто не сфотографувався безкоштовно
Фото: Фото: Олеся Дубовик
Торговці з крамом розташувалися і далеко за межами ярмарку, біля автостоянки. Кажуть, цього року місце на ярмарку коштує 2700 грн, а це задорого
На вагу продають мило для різних типів шкіри і тердий шампунь. Коштує від 30 грн за 100 гр.
До прилавку із домашнім милом стоїть черга дівчат

Учора, 19-го серпня, на Полтавщині відбулось закриття Сорочинського ярмарку.

У 19 столітті він був одним із багатьох ярмарків в Україні. Став популярний після виходу повісті Миколи Гоголя "Сорочинський ярмарок". У воєнні роки не відбувався. Його відродили у 60-х роках 20 століття.

Торговці з крамом - виробами народних майстрів, одягом, товарами із шкіри - розташувалися і далеко за межами ярмарку, біля автостоянки. Кажуть, цього року місце на ярмарку коштує 2700 грн, а це задорого. У перший день їх намагалися розігнати, але торговці настояли на своєму.

За 200 метрів до центрального входу на ярмарок стоїть два опудала ведмедів і ще декілька вовка та ховрахів. І табличка "Фото – 5 грн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палац графів Шувалових відремонтують за 3 роки

Жінка у червоній футболці збирає гроші і пильно спостерігає, щоб ніхто не сфотографувався безкоштовно.

"Самі опудала робите чи купуєте?", - питаю.

"Самі, - відповідає непривітно. – Шкури з Сєвєра привозим, а набиваєм тут. Ногті, зуби теж все настояще".

"А скільки коштують? Купують їх?"

"Великі – 20 тисяч, маленькі – 10. Купляють. Так, дєвушка, або фотографіруйтесь, або ідіть вже от сюда", - відштовхує.

"Продавці взагалі не дуже привітні. Мене мало не обматюкала, коли довго магніт на холодильник вибирала. Але товар дуже сподобався. Приїхала подивитися, що воно таке цей ярмарок, не скуповуватися. Виграла поїздку в акції "Відкріваймо Україну разом з MasterCard!". Вони її щомісяця проводять. Будь-де розраховуєшся  карткою MasterCard і щомісяця п'ять переможців отримують подорож на двох у якесь із цікавих міст України", - розповіла киянка 25-річна Ганна.

На ярмарку натовп — люди пересуваються дуже повільно, розвернутися чи повернути практично нереально. У будні людей менше, тоді скуповуватися зручніше. Але майже немає концертів та розваг — тому тим, хто їде сюди відпочити, варто все таки вибирати вихідний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі "Трипільське коло" шукали кохання

До прилавку із домашнім милом стоїть черга дівчат. На вагу продають мило для різних типів шкіри і тердий шампунь. Коштує від 30 грн за 100 гр.

"Займаюся миловарінням у четвертому поколінні. У нашої сім'ї власні рецепти, замість гліцерину використовуємо оливкову олію. Вона не сушить шкіру і уповільнює процес старіння. На продаж почали виготовляти мило тільки 7 років тому. Виникли матеріальні проблеми, то мали якось заробляти", - розповів продавець харків'янин Дмитро.

Також тут продають різбляні вироби із дерева ручної роботи, глиняний посуд,  домотканні килими, вишиванки.

Посуд коштує від 30 грн за тарілку, килими — у середньому 2 тис грн, вишиванки — від 500 грн.

Серед виробів на ярмарку трапляються і неякісні речі, які можна зустріти у  підземних переходах і стихійних базарах. На невеличкому столику чоловік розклав жіночу білизну. Та, що білого кольору, пожовкла, в пилюці. Водить по ній брудними нігтями: "Дівчатка, підходимо, вибираєм плавочки. По 10 гривень", - вигукує.

Жили продавці у  наметових містечках на території ярмарку. Для них облаштували платний душ, туалети. Ярмарок тривав із 15 серпня.

Зараз ви читаєте новину «У Сорочинцях опудала ведмедів продавали по 20 тис грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі