вівторок, 19 листопада 2013 11:22

У Національній опері глядачів здивували новим прочитанням казки про царя Салтана

16 листопада в Національній опері України показали прем'єру опери "Казка про царя Салтана" у новому прочитанні.

Над постановкою працювали головний режисер театру Анатолій Солов'яненко, диригент Микола Дядюра, художник Марія Левитська, хормейстер Богдан Пліш і балетмейстер Віктор Яременко. Вони зуміли вразити уяву навіть найвибагливішого шанувальника класичної опери і виконанням артистами своїх партій, і фантастичною сценографією, балетом, мультиплікацією і візуально-графічними ефектами.

У цей вечір на сцені виступали: Сергій Ковнір (Салтан), Вікторія Ченська (Цариця Мілітрісе), Сергій Пащук (Царевич Гвідон), Лілія Гревцова (Царівна- Лебідь), Тамара Калінкіна (Кухарка) та інші провідні майстри оперної сцени. Для вистави придумали більше 350-ти розкішних унікальних костюмів і близько 5 тис. метрів мальовничих декорацій.

"Взявшись за нове прочитання класичної опери Миколи Римського-Корсакова "Казка про царя Салтана" - твір, безумовно, дуже цікавий і сценічно, і музично - ми намагалися прокласти своєрідний музичний місток для майбутніх поколінь шанувальників оперного мистецтва, - сказав режисер Анатолій Солов'яненко. - Нам дуже хотілося б, щоб діти входили в світ казки не лише за допомогою комп'ютерних ігор, але і за допомогою прекрасної музики. Потрібно з найменших років долучатися до високого мистецтва, і наше головне завдання - допомагати батькам зробити це мистецтво цікавим і доступним для діточок будь-якого віку".

Історія постановок і виконання "Казки про царя Салтана" різноманітна. Право першої постановки в 1900-му році композитор надав Російській приватній опері. Дія відбувається частково в місті Тмутаракані, частково на острові Буяні... На київській сцені "Казка" вперше була поставлена ​​в 1908-му році. Саме ця постановка йшла і у фатальному 1911-му, коли під час парадного спектаклю для двору і міністрів імператора Миколи ІІ був смертельно поранений прем'єр-міністр Росії Петро Столипін. Наступна прем'єра "Казки про царя Салтана" відбулася в 1917-му році. Згодом до шедевру Миколи Римського-Корсакова театр звертався неодноразово  Востаннє - у 1949-му (коли відзначали 150 років з дня народження Олександра Пушкіна).

Зараз ви читаєте новину «У Національній опері глядачів здивували новим прочитанням казки про царя Салтана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі