понеділок, 18 листопада 2013 16:09

"Влада боїться відзначити ювілей Шевченка", - львів'яни підказують, як його відсвяткувати

"Влада боїться відзначити ювілей Шевченка", - львів'яни підказують, як його відсвяткувати
фото: izbornyk.org.ua

Понад 30 громадських організацій Львова підганяють владу швидше оголосити програму святкування 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Про це кореспондентові Gazeta.ua розповів Ярослав Пітко - керівник обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" й голова громадських слухань на тему "Галичина - Тарасові Шевченку".

Наближення двохсотлітньої річниці "кобзаря" згуртувало членів недержавних об'єднань, лауреатів Шевченківської премії, викладачів вищих шкіл та просто грамадських діячів. Кажуть, узятися за справу спонукала неквапність у цьому питанні теперішньої влади:

"Заходів Львівської влади взагалі не оприлюднено, бо вони ще не затверджені, хоч до ювілею небагато лишилося, - пояснює Ярослав Пітко. - Керівництво України не зацікавлене в широкому відзначенні 200-ліття. Формалізує свято, бо громада ж на урочистостях поставить і питання, чи ми виконуємо Шевченкові заповіти. Влада боїться великого народного піднесення, з якого зазвучать купа нагальних питань. Перше - мовне. Як це зараз діє такий антиукраїнський закон про мови?"

За словами львів'янина, день народження Шевченка загострить ці моменти.

"При народному піднесенні точно постане питання, як і чого навчають наших дітей. Чому руками міністра освіти нищиться викладання історії в школах", - передбачає співорганізатор громадських слухань.

З іменем Шевченка, за його словами, пов'язані й інші невирішені, але гострі справи:

"Зараз є спроба реконструювати Національний музей Шевченка. Було звернення працівників із закликом недопустити зміну його статусу. Також українці запитують, чому нищиться Канівський заповідник. Маємо відомості про бажання забудувати Канівську гору, на якій хочуть зробити готель для віп-персон", - розказав Пітко.

Чільним пунктом резолюції зборів є вимога врахувати пропозиції громадян при затвердженні загальнообласних заходів святкування. Серед згаданих ініціатив - пропозиція надати кімнаті-музею Шевченка при львівському Палаці мистецтв статусу державного. Приміщення для нього активісти проситимуть у міськради.

Організатори слухань відкриті й до інших зауважень та порад, про збір яких прилюдно оголошують. На тижні обіцяють усе це узагальнити й послати до столичних і місцевих органів влади.

Зараз ви читаєте новину «"Влада боїться відзначити ювілей Шевченка", - львів'яни підказують, як його відсвяткувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути