понеділок, 30 січня 2012 20:21

"Стус - абсолютний неофіт" — про його призначення директором музею Шевченка

"Стус - абсолютний неофіт" — про його призначення директором музею Шевченка

У п'ятницю, 27-го січня міністр культури України 42-річний Михайло Кулиняк представив колективу Національного музею Тараса Шевченко нового генерального директора — літератора 45-річного Дмитра Стуса. Попередній керівник Наталя Клименко очолювала музей з 2005 року. Колектив був упевнений, що до них повернеться Сергій Гальченко, який був директором музею у 2000-2005-му роках.

Змінилось керівництво і в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Замість Марини Громової тепер його очолює 33-річна Вікторія Ліснича. Вона жодного дня не працювала в музеї. Із вересня 2010-го по жовтень 2011 року працювала заступником міністра культури. Відома тим, що помилково назвала Олеся Гончара "українським поетом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитра Стуса призначили гендиректором музею Шевченка

Директора Національного заповідника "Софія Київська" 52-річну Нелю Куковальську звільнили, коли вона була на лікарняному. Також зняли з посади директора Національного музею народної архітектури й побуту Павла Федаку. Претендентом на посаду називають заступника голови Держслужби туризму і курортів Дмитра Зарубу. Свою посаду втратив і директор Національного художнього музею Анатолій Мельник. У понеділок його викликами "на килим" до міністерства, а через три дні усунули з посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луврі експонуватимуть роботи Пінзеля з Івано-Франківського музею

"Таким чином установи культури зачищають від українських людей. Кращі чи гірші, але це були українські інтелігенти, яким не байдужа українська культура. На їх місця ставлять лояльних до режиму. Зараз - як після Жовтневої соціалістичної революції —  на верхівки призначають людей, які не мають жодного уявлення про галузь, в яку їх кидають. Дуже добре ставлюся до Дмитра Стуса,  він є прекрасним літературознавцем. Але не вважаю його шевченкознавцем, не знаю, який з нього управлінець. Це ж колосальний підрозділ, треба мати успішний менеджерський досвід, щоб очолювати цю посаду. У цьому розумінні Стус абсолютний неофіт. Співчуваю йому, що погодився на це. Сергій Гальченко міг би зайняти цю посаду, директор Інституту літератури Микола Сулима, але не Дмитро Стус. Не вірю, що це на краще", - зазначив видавець Михайло Слабошпицький.

Причини кадрових змін міністр культури Михайло Кулиняк обіцяє пояснити завтра під час брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «"Стус - абсолютний неофіт" — про його призначення директором музею Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі