неділя, 26 лютого 2017 13:26

Сьогодні вночі: 10 фільмів, які претендують на "Оскар"

Сьогодні вночі: 10 фільмів, які претендують на "Оскар"
Кадр із фільма "Ла-Ла Ленд". Фото: rollingstone.com

У ніч на 27 лютого в Лос-Анджелесі відбудеться вручення премій Американської кіноакадемії. Які картини претендують на "Оскар" і чим вони приваблюють.

"Ла-Ла Ленд". 14 номінацій, режисер Деміен Шазелл

Найбільш обговорюваний американський фільм сезону. Стільки номінацій було досі тільки у двох фільмів — "Все про Єву" і "Титанік", обидва названі на "Оскарі" кращими. Якщо "Ла-Ла Ленд" не виграє, то це залишиться в історії унікальним випадком. Але зараз питання лише в тому, скільки статуеток із 13 можливих (у номінації "Краща пісня" фільм бореться сам із собою і неминуче переможе) заберуть додому творці картини?

"Ла-Ла Ленд" створений в жанрі мелодраматичного мюзиклу. Розповідає історію кар'єрного сходження та любові джазового музиканта, якого грає Райан Гослінг і нікому невідомої актриси-невдахи. Її образ втілила Емма Стоун.

"Місячне світло". 8 номінацій, режисер Баррі Дженкінс

Расизм, гомосексуальність, наркоторгівля - ідеальні теми для "Оскара". Якщо якийсь фільм і має шанси здолати "Ла-Ла Ленд" - то лише цей.

"Місячне світло" — стрічка про мінливості долі і любов. Це історія темношкірого гея, від його дитинства до зрілого віку. Режисер показує, як хлопець з усіх сил намагається знайти своє місце у жорстокому світі реальності.

Фільм отримав "Золотий глобус" у категорії "кращий фільм року в жанрі драми". Також картина претендує на 4 нагороди Британської кіноакадемії.

"Прибуття". 8 номінацій, режисер Дені Вільньов

Без розумної наукової фантастики на Оскарі не обходиться жоден рік, хоча перемоги така участь не гарантує.

Фільм розповідає фантастичну історію появи на Землі об'єктів інопланетного походження. Щоб розгадати таємницю їхньої появи, спецслужби США зв'язуються зі спеціалістами, запрошують лінгвіста, яку зіграла п'ятиразова номінантка на "Оскар" Емі Адамс.

"Лев". 6 номінацій, режисер Гарт Девіс

Дебютний, низькобюджетний фільм австралійського телевізійника Гарта Девіса став одним із головних претендентів на "Оскар". Роль головного героя грає британський актор Дев Патель, відомий за роллю в оскароносному фільмі "Мільйонер з нетрів".

Картина про хлопчика-индуса, якого в дитинстві всиновили австралійці, але з віком він вирішує розшукати своє коріння.

Роль другого плану зіграла австралійська актриса Ніколь Кідман.

"Манчестер біля моря". 6 номінацій, режисер Кеннет Лонерган

Драма про ледачого і безвідповідального сантехніка, який після смерті брата призначений опікуном племінника-підлітка. Повернення в рідне місто дає новий поворот у трагедії, яку приховує його минуле.

Фільм отримав широке визнання критиків і зібрав $39 млн при бюджеті $8,5 млн.

"Манчестер біля моря" приваблює букмекерів. Багато хто переконаний, що в номінації "краща чоловіча роль" має перемогти Кейсі Аффлек, молодший брат Бена Аффлека.

"З міркувань совісті". 6 номінацій, режисер Мел Гібсон

Драма про медика-пацифіста, який без зброї рятує життя на полях битв Другої світової. Фільм заснований на реальних подіях. Медик армії США часів Другої світової війни Дезмонд Досс, який служив під час битви за Окінаву, відмовляється вбивати людей і стає першим ідейним пацифістом в американській історії, який отримав Медалі Пошани.

Драма виділяється серед номінантів своєю підкресленою консервативністю і епічним постановочним розмахом.

Це важливий поворот у кар'єрі Гібсона: його довгий час вважали персоною нон-ґрата, а тепер отримав режисерську номінацію.

"За будь-яку ціну". 4 номінації, режисер Девід Маккензі

Кримінальний вестерн про двох братів, один з яких відсидів у в'язниці за вбивство батька. Вони грабують банки, щоб покрити борги за будинок і землю померлої матері, на якій знайшли нафту.

Найвірогіднішим претендентом на приз за цю картину залишається Джефф Бріджес, який зіграв шерифа, котрий вершить правосуддя по-старому.

Фільм отримав позитивні відгуки критиків і добре пройшов у прокаті, зібравши $31 млн при вдвічі меншому бюджеті.

"Паркани". 4 номінації, режисер Дензел Вашингтон

Екранізація п'єси, яка отримала Пулітцерівську премію. Автор літературної першооснови помер в 2005 році, але встиг написати сценарій.

Дія розгортається в 1950-х, головний герой — колишній грабіжник і талановитий бейсболіст, який згодом став сміттярем. Він літній афроамериканець з робочого класу, який усіма силами намагається забезпечити сім'ю у расистській Америці.

Це третій фільм Дензела Вашингтона як режисера.

"Приховані фігури". 3 номінації, режисер Теодор Мелфі

Історія трьох афроамериканок, які зробили неймовірну кар'єру в NASA. Вони проводять серію математичних обчислень, необхідних для здійснення першої космічної місії.

Картина заснована на реальних подіях 1969 року, коли був реалізований проект "Меркурій" і політ "Аполлона-11" на Місяць.

"Джекі". 3 номінації, режисер Пабло Ларраін

Біографічна драма про життя однієї з найвідоміших жінок ХХ століття - вдови застреленого американського президента Джона Кеннеді — Жаклін.

У фільмі показані перипетії її життя - від моменту вбивства, одного з найрезонансніших і досі нерозкритих злочинів.

Виконавиця головної ролі Наталі Портман претендентка на "Оскара" в категорії "краща жіноча роль".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вночі: 10 фільмів, які претендують на "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі