середа, 28 березня 2012 12:53

Помер голова Національної спілки кінематографістів України

Помер голова Національної спілки кінематографістів України
Михайло Бєліков. Фото з сайту etvnet.com

Пішов із життя Михайло Олександрович Бєліков. Багатолітній лідер Національної спілки кінематографістів України, визначний кінорежисер, кінооператор, сценарист.

Бєліков — лауреат багатьох премій, у тому числі Національної премії імені Тараса Шевченка та призів міжнародних й національних кінофестивалів.

Михайло Бєліков - один із фундаторів Національної академії мистецтв, її академік з моменту заснування в середині 1990-х. Зробив багато для піднесення авторитету Академії, її формування і розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві не дозволили показ фільму про нелегальних шахтарів

Народився 1940 року в Харкові. По закінченні операторського факультету ВДІКу Михайло Бєліков почав працювати на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. Уже перші фільми, зняті ним у співпраці з різними режисерами, стали подіями. "Казка про Хлопчиша-Кибальчиша", "Та, що входить в море", "Хто повернеться - долюбить", "Білі хмари" ствердили високий рівень української школи операторської майстерності.

Потому, після закінчення Вищих режисерських курсів у Москві, працював режисером.

Вже перші стрічки, поставлені Бєліковим, - "Стара фортеця", "Ральфе, здрастуй", "Червоний півень плімутрок" - викликали великий інтерес професіоналів та глядачів. Великий успіх мали фільми "Ніч коротка" та "Які ж були ми молоді". Саме за них Бєліков отримав Шевченківську премію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кемерон зніме фільм про найглибше місце на Землі

З 1987 року він очолював Спілку кінематографістів України

Великий розголос, в Україні і світі, мав фільм "Розпад", зроблений на матеріалі Чорнобильської катастрофи. Останніми роботами майстра стали фільми "Святе сімейство" і "Золота лихоманка".

До останніх днів Бєліков працював над сценарієм фільму.

Зараз ви читаєте новину «Помер голова Національної спілки кінематографістів України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі