понеділок, 22 червня 2015 12:25

Помер американський джазмен Гюнтер Шуллер

Помер американський джазмен Гюнтер Шуллер

У Бостоні на 90-му році життя помер джазовий музикант і композитор Гюнтер Шуллер. Про це повідомив син музиканта Ед Шуллер.

Шуллер народився 22 листопада 1925 року в Нью-Йорку у родині музикантів. Навчившись грі на валторні, він з підліткового віку почав грати в оркестрі Цинциннаті в 1940-х роках, а потім приєднався до оркестру Метрополітен-опера, де залишався до 1959 року.

Як джазовий музикант Шуллер почав кар'єру в складі групи Майлса Девіса. У середині 1950-х років він об'єднався з джазовим піаністом Джоном Льюїсом, котрий навчався класичному виконанню. Результатом співпраці стало створення "Сучасної джазової спільноти", що уособлює поєднання джазу і класики.

У Массачусетсі Шуллер і Льюїс заснували свою школу джазу. На переконання Шуллера, музиканти обох жанрів можуть вчитися один в одного.

Шуллер є автором терміну "третя течія", під яким він розумів результат злиття двох основних музичних жанрів.

У 1967-1977 роках Шуллер був президентом Консерваторії Нової Англії в Бостоні, де заснував першу видачу дипломів за джазовою програмою. Там же він заснував ансамбль, який завоював премію Греммі в 1973 році.

Шуллер написав понад 200 композицій, у тому числі соло і оркестрових творів, що належать до камерної музики, опери та джазу.

 
Зараз ви читаєте новину «Помер американський джазмен Гюнтер Шуллер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі