вівторок, 13 грудня 2016 18:45

Паралельно з вірусом грипу по Україні ходить інший вірус - Філатов

Паралельно з вірусом грипу по Україні ходить інший вірус - Філатов

Із 8 грудня український глядач може побачити у широкому прокаті стрічку Олени Дем'яненко "Моя бабуся Фані Каплан". Більшість критиків поширили схвальні відгуки про стрічку. Кінокритик Антон Філатов розповів, чому не вподобав фільм і який вірус зараз ходить Україною.

Десятки кінокритиків вже виказали своє захоплення фільмом "Моя бабуся Фані Каплан". Стрічку радить до перегляду навіть почесний консул Держави Ізраїль Олег Вишняков. Як ви її сприймаєте?

- Фільм середнього рівня. Він дуже неправдоподібний. Має багато недоліків. Незважаючи на це в роботи багато позитивних відгуків експертів. Це дивує. Люди, які розбираються в кіно, пишуть багатослівну ахінею про те, на скільки хороший цей фільм. Думаю, що паралельно з вірусом грипу, по Україні ходить інший вірус. Він зветься "Фані Каплан" і виїдає мозок усім інтелектуалам, які хоч щось розуміють у кіно. Передається під час перегляду фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Режисер сказала, я зняв штани" - фільм про кохання Фані Каплан та брата Леніна

Сценарист і продюсер стрічки - Дмитро Томашпольський. Над фільмом працювала талановита команда. У чому ж тоді проблема?

- Кіно мало великий потенціал, бо як акторів зібрали багатьох талановитих людей. Вони живі діячі української культури. Не сидять у власних акваріумах, тому ми бачимо результати їх роботи. Такі режисери як Влад Троїцький, Мирослав Слабошпицький, Вікторія Трофименко. Їх багато, усіх не перерахуєш. У нас ще є неживі. Які засиділись у формаліні, як акули Деніела Хьорста. Якщо перераховувати всіх талановитих людей, які брали участь у створенні фільму "Моя бабуся Фані Каплан", то вийде кілометровий список. Тому й дивно, що їхня співпраця породила таку примітивну картину. Це одне із найбільших розчарувань українського кіно цього року. Такі голосні заяви треба довго аргументувати і захищати.

Які ви маєте аргументи?

- Мій основний аргумент - провальний сценарій. Коли дивлюся будь-який фільм у кінотеатрі, завжди питаю себе "Чому я ще тут?" на кожній 20-й хвилині. Має бути імпульс, який рухає сюжет вперед. У цьому фільмі, якщо і є пружина, то вона відчутно заржавіла. Аргумент номер два - чисті, акуратні, накрохмалені костюми. Вони відповідають образам, але самі як з оперети. Там, щоб ними менше займатися, актори дуже обережно відносяться до одягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фані Каплан могла стати родичкою Леніна

Фільм отримав приз Лондонського кінофестивалю і був з успіхом показаний на фестивалі в Індії. Чи насправді перераховані огріхи настільки важливі?

- Те що поганий сюжет і велика задекорованість, ще можна не помітити. Можна списати на тенденцію у популярному кіно. Зараз вітається відсутність сюжету. До прикладу, американський фільм "Трансформери" Майкла Бейя. Режисер зробив ставку на дію. Можливо, тут теж була така задумка. Тоді в очі впадає надуманість кожного епізода. Наприклад, коли Фані Каплан зустрічає у ювелірному магазині свого першого коханця. Момент їх знайомства, який став початком фатального для Фані кохання, показаний як другосортний студентський спектакль. А цей же випадок мав стати ключовим і поворотним в її долі. Загалом, фільм багато в чому просто переоцінили.

Зараз ви читаєте новину «Паралельно з вірусом грипу по Україні ходить інший вірус - Філатов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі