четвер, 01 грудня 2011 18:35

Новою мечеттю в Києві мусульмани хочуть виправити негативну думку про себе
15

Фото: Фото: Богдана Євсєєва

Сьогодні журналістам показали першу столичну мечеть "Ар-Рахма". Завтра буде її офіційне відкриття, на яке запросили українських чиновників та послів з 50 країн.

- Запрошені гості високого рангу, такі як президент України. Його буде представляти Ганна Герман, - каже російською з акцентом голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім.

Весь комплекс приміщень мечеті - 3200 м2. Знаходиться він на Татарці, історичному районі Києва, раніше тут жили мусульмани. Побудували святиню на місці старих будинків. Позаду мечеті є близько сотні могил мусульманського цвинтаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нью-Йорку поблизу зруйнованих веж-близнюків побудують мечеть

- Мусульмани в Києві жили давно. В архівах і документах можна знайти інформацію, що вони давно були на території Київської Русі. Були місцеві, переселенці, які приїхали з різних причин і залишились тут. Офіційно ніхто статистики не веде, але за нашими уявленнями в столиці живе близько 60 тисяч тих, хто сповідує іслам, в Україні - близько 2 мільйонів, - пояснює Ахмед Тамім.

За словами голови Духовного управління нова мечеть зможе виправити негативну думку  про мусульман.

- Відкрита для всіх бажаючих і в будь-який час, а не тільки для тих, хто приходить молитись або з питаннями. Хай люди приходять, слухають та бачать, як живуть мусульмани. Це допоможе розвитку та порозумінню всіх громадян України. Так збережеться  мирне співіснування. У нас разом буде сильний удар проти тих, хто працюватиме на розбрат суспільства та розпалювання ксенофобії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Алжирі зведуть гігантську мечеть

Цифри, скільки вже є мечетей в Україні, Ахмед Тамім назвати не зміг. Пояснив, що є багато будинків, які переробили на мусульманські молитовні приміщення.

- У Харкові, Донецьку, Києві є мечеті. У Миколаєві немає, хоча мусульман там багато. У Дніпропетровську теж. У Кіровограді, Кременчузі, Вінниці, Львові, в багатьох містах Донецької області Слов'янську, Артемівську є мусульмани, але немає навіть молитовного приміщення. Шейх запевняє, що вартість будівництва назвати не зможе. Усе будувалось на благодійні внески.

На запитання журналістів, чи допомагав при будівництві Рінат Ахметов, Ахмед Тамім  відповів, що це секрет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червону мечеть очистили від бойовиків

- Ми теж його запрошували.  Не знаємо, прийде чи ні. У нас у релігії та культурі мусульман прийнято, щоб людина сама про себе не казала, якщо допомагала. Без дозволу її не можемо казати. Не скажу хто допомагав, і хто не допомагав теж не скажу.

З мінарету мулла не буде оголошувати про початок мусульманської молитви - намазу.

- Мінарет - це символ того, аби всі знали, що є мечеть. Необхідності немає, мусульмани знають, де мечеть. Намагаємось враховувати умови середовища, в якій живемо. Може, сусідам це не сподобається.

Зараз ви читаєте новину «Новою мечеттю в Києві мусульмани хочуть виправити негативну думку про себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути