неділя, 24 липня 2016 08:56

Майстриня показала, як робиться крайка
6

Фото: Катерина ЛУК'ЯШКО

У Парку на колі 44 кварталу у Кривому Розі на Дніпропетровщині відбулися майстер-класи народного мистецтва. Заняття для дорослих і дітей організували в рамках мандрівного фестивалю "З країни в Україну".

Відвідувачі могли спробувати техніку витинанки. Кожен учасник обирав колір паперу і малював контури пташки. Її вирізали та склеювали.

"Витинанка - це спосіб привести думки в порядок і створити щось гарне. Пташка символізує щастя, цей образ зустрічається на рушниках, вишиванках, розписах на посуді. Чула історію однієї жінки. Діти виросли, вона залишилася сама. Щоб відволіктися, почала робити витинанки і завішувати ними вікна. Знадвору цих пташок бачили діти, приходили в гості. Вона показувала, як виготовити витинанку, дарувала свої вироби", - каже витинальниця Людмила Проценко.

Червоно-чорні і жовто-сині браслети плели діти на занятті майстрині Марічки Дендебери. Вона провела майстер-клас із ткацтва та плетення. На верстаті показувала, як виготовляються українські пояси - крайки.

"Діти сплітали браслети із чотирьох ниток. Найпопулярніші кольори - синій із жовтим. Сьогодні виготовили 40 штук. Кривий Ріг - восьме місто, де я побувала з майстер-класом. Запам'яталася дівчинка, яку батьки з Донецька перевезли в Росію, а на літо відпустили до бабусі в Лисичанськ. Вона сплела собі чотири браслети – так їй усе це сподобалося", - каже Марічка Дендебера.

У Кривому Розі відбулися також майстер-класи з виготовлення коників з ниток, ляльок-мотанок, писанок.

Нагадаємо, фестиваль "З країни в Україну" поширює українську культуру регіонами. Він протягом липня об'їде 11 міст Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли затихнуть постріли, почнеться інша війна"

Зараз ви читаєте новину «Майстриня показала, як робиться крайка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути