субота, 23 лютого 2013 13:46

Львів хоче здобути титул "Місто літератури"

Львів хоче здобути титул "Місто літератури"
Роберт Пясковскі Фото: gazeta.ua

Львівські діячі культури згуртувалися, аби разом здобути титул "Місто літератури".

Представники міського управління культури, Форуму видавців, Краківського бюро фестивалів, Польського інституту, Наукової бібліотеки, Центру міської історії Центрально-східної Європи та інших інституції 21 та 22 лютого на зустрічах обговорили співпрацю у написанні аплікаційної форми та втіленні участі Львова у програмі ЮНЕСКО "Місто літератури".

Участь у програмі дасть Львову різні переваги: це міжнародна і внутрішня промоція міста, поштовх для розвитку літературного процесу, а також нова якість культури читання у місті. Проект дає можливості залучення міжнародних коштів і створює нові "зелені коридори" у вільному обміні ідеями, людьми, книжками.

Титул "Місто літератури" ЮНЕСКО уже отримали Единбург, Мельбурн, Йова, Дублін, Рейк'явік і Норвіч. Претендентами є ще 6 міст: Прага, Гайдельберг, Тромсо, Ванкувер, Краків, Львів. Місто-володар титулу кожні два роки складає до ЮНЕСКО звіт про діяльність, який підтверджує звання і наповнює його реальним змістом.

Краків подав аплікацію у грудні 2010 року.

"Над Фестивалем Конрада у Кракові працює кілька десятків організацій. Жодна з них не втрачає своєї самоідентичності, а навпаки розвивається. Хтось перекладає, хтось готує програми для дітей, хтось займається видавничою справою, хтось – пошуком фондів. Завдання такої програми – максимальне сполучення всіх можливих ресурсів, охочих до праці", - каже Роберт Пясковскі, директор Краківського бюро фестивалів.

"Місто літератури ЮНЕСКО" – це програма, яка є частиною мережі "Creative city", заснована у 2004 році. Метою проекту є сприяння соціальному, економічному і культурному розвитку міст, як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються. Програма передбачає тісну співпрацю на рівні державних, приватних, громадських ініціатив, а також міжнародну співпрацю.

Література є лише однією з декількох категорій "Creative city". Інші напрямки включають музику, кіно, засоби масової інформації, гастрономію, прикладне та народне мистецтво і дизайн.

Зараз ви читаєте новину «Львів хоче здобути титул "Місто літератури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі