четвер, 21 лютого 2013 15:54

У Львові піснею відзначили день рідної мови
8

Фото: Фото: Євген Борісов

У Львові піснею відзначили день рідної мови

На площі біля пам'ятника Тарасу Шевченкові у центрі Львова півтори сотні студентів пісенним флешмобом відзначили день рідної мови.

"21 лютого відзначають міжнародний день рідної мови, - пояснив співорганізатор акції Ігор Колодка. - Очевидно, що не усі люди про це знають, бо святкують його лише з 2000 року. Тому вирішили таким способом нагадати львів'янам про цей день. Ми тут співаємо уже народні українські пісні, якими хочемо нагадати людям, що їхня мова українська й вони українці. Саме у такі дня, як сьогодні людей можна провокувати до пробудження їхньої національної свідомості".

Як тільки студенти підійшли організованою колоною до площі одного зі співорганізаторів акції підізвав міліціянт й поцікавився чи мають студенти дозвіл на проведення акції. Ігор Колодка пояснив міліціянту, що це не акція й не мітинг,а  лише флеш-моб, на який заявки подавати не потрібно.

Усі учасники мали на одязі, або у волоссі синьо-жовті стрічки. Деякі з дівчат мали агітаційні стрічки свободи із написом "Моя мова, моя свобода". Проте Колодка запевнив, що організатори акції не мають жодного стосунку до партії "Свобода" й не проводять їхнього піару.

Флеш-мобівці стали у кілька рядів на підніжжі пам'ятника й заспівали: "Не пора", "Червона рута", "Ой у лузі червона калина", державний Гімн та інші.

Також активісти тримали у руках кілька плакатів: "наша рідна мова українська", "Обережно! Українофобія та лінгвоцид. Із зображенням козлячої голови", "Словник Азарова: кровосісі — кровопивці ....", та інші. Поруч був плакат із написом "Творять" та "Нищать", де усі, хто бажав, писали прізвища тих, хто творить та нищить Україну.



"Я написав Януковича, бо він гарант конституції й він відповідальний за нищення української мови, - сказав Григорій Чопик, працівник наукової університетської бібліотеки. - Сьогодні відбуваються антиконституційні речі пов'язані із  запровадженням нового законодавства про мови, яке не було нічим обґрунтоване. До цього часу, протягом 20 років, ми не мали в Україні конфліктів на національній основі. Після введення мовного законодавства ми уже отримали конфлікт. Тих, хто це зробив варто запитати чи хочуть вони в Україні нового Карабаху? Занадто висока ціна за глупість".

Акція тривала півгодини.

Зараз ви читаєте новину «У Львові піснею відзначили день рідної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути