вівторок, 03 січня 2017 09:25

Львівський оперний театр перейменовували чотири рази

Львівський оперний театр перейменовували чотири рази
Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

3 січня 2005 року Львівському академічному театру опери та балету присвоєно статус "національного". Про це оголосив ще у жовтні перед працівниками театру президент України Віктор Ющенко, коли був у Львові. Він відзначив великі заслуги всього колективу, високий виконавський рівень солістів, хору та оркестру.

"Ми йшли до цього звання 105 років — увесь час, що існувала Львівська опера. Нарешті нас почули"— сказав тоді директор і художній керівник театру Тадей Едер.

Надання такого статусу дозволяє підвищити заробітну плату працівникам на 50-100%, збільшується фінансування закладу не з міського, а з державного бюджету.

Будівництво театру опери та балету розпочалось у червні 1897 року. Архітектором театру був Зигмунт Горголевський – автор багатьох монументальних споруд у Польщі та Німеччині. Відкриття Львівської опери для глядачів відбулося 4 жовтня 1900 р. В цей вечір показали прем'єру – лірико-драматичну оперу "Янек" В.Желенського – про життя карпатських верховинців. Провідну партію співав український тенор Олександр Мишуга. З приєднанням Західної України до складу Союзу РСР Великий міський театр перейменовано на Львівський державний театр опери та балету з підпорядкуванням його Міністерству культури України У сторіччя від дня народження (1956 р.) українського письменника Івана Франка, театрові присвоєно його ім'я. У 2000 році на прохання творчої інтелігенції Львова, театр Указом Президента України перейменовано на театр імені Соломії Крушельницької.

Читайте також: Як будувалася Львівська Опера - раритетні фотографії

Сьогодні в оперному театрі працюють понад 40 солістів, балетна трупа (60 артистів), хор (60 артистів), симфонічний оркестр (90 музикантів). У репертуарі театру 22 опери, 3 оперети та близько 20 балетів. Всі опери йдуть мовою оригіналу (італійською, французькою, російською, польською). Для зручності глядачів над сценою розміщене табло з рухомим рядком, що подає переклад змісту вистави українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Львівський оперний театр перейменовували чотири рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі