середа, 23 вересня 2015 18:10

"Найпрекрасніша Баттерфляй" - до 143-ї річниці Соломії Крушельницької
7

Фото: zaxid.net
Соломія Крушельницька з чоловіком Чезаре Річчоні. Віареджо, 1920-ті роки.

Відомий італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі писав: "У перші десятиліття ХХ століття на оперних сценах світу царювали чотири особи чоловічої статі – Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їх висот і стати врівень з ними. Нею була Соломія Крушельницька..."

Видатна співачка народилася 23 вересня 1872 року у селі Білявичі, що на Тернопільщині у родині священника. Сьогодні з нагоди 143-річниці пропонуємо 10-фактів про Соломію Крушельницьку.

1. Рід Крушельницьких, з якого походить Соломія, належить до шляхетських родів гербу Сас. До цього ж гербу належать Шептицькі, Ільницькі, Павлики, Коморовські, Перегуди та Яворські. Герб має угорське походження. Найімовірніше, пов'язаний з лужанами, яких угорські королі розселили на теренах Марамарошу з метою захисту від татар.

2. Співати Соломія почала ще в дитинстві. Друг родини Марія Цибульська згадує: "У нас пам'ятають молоду Соломію, як вона вечорами співала в гурті дівчат десь в садку чи на майдані. Вже тоді голос її був сильний, гарний і дуже відрізнявся від інших." Вперше публічно виступила у 10-річному віці. Це відбувалося на Шевченківському концерті у Тернополі.

3. "Має всі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени. Обширної скалі дзвінкий і дуже симпатичний звук її мецо-сопрано, освіта музична, високе почуття краси, принадна поверховість, сценічна постанова, словом всі прикмети, якими обдарувала її природа, заповідаютть їй в артистичному світі найкращу будучість", - таку оцінку отримала Соломія Крушельницька від керівництва Львівської консерваторії, куди вступила у 1891 році.

4. Дебют Соломії Крушельницької на оперній сцені відбувся 15 квітня 1893 року. Вона зіграла роль Леонори у виставі італійського композитора Гаетано Доніцетті "Фаворитка" на сцені Львівського міського театру Скарбека. Тоді її партнерами були знамениті Р. Бернгардт та Ю. Єронім.

5. У 1893 році після успішного закінчення косерваторії Соломії Крушельницькій запропонували стати солісткою польського оперного театру. Однак вона відмовилася.  Для того, щоб продовжити навчання, співачка вирішила їхати до Італії. На її рішення вплинула знаменита італійська співачка Джемма Беллінчоні, яка в той час гастролювала у Львові.

6. Восени 1893 року Соломія їде вчитися до Італії, де її вчителями стали знамениті Фауста Креспі (спів) і професор Конті (драматична гра і міміка). Фауста Креспі, яка підготувала не одну знамениту співачку, вважала Соломію найздібнішою з своїх учениць. За цей час Соломія Крушельницька вивчила 8 іноземних мов.

6. Соломія Крушельницька виступала на сценах багатьох театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі. Але незважаючи на це у1894–1923 майже щороку виступала з концертами у Львові, Тернополі, Стрию, Бережанах, Збаражі, Чернівцях та інших містах Галичини.

7. Хоча Соломії Крушельницькій руку і серце пропонували багато чоловіків, у 1910 році вона вийшла заміж за італійського адвоката Чезаре Річчоні. Вони взяли шлюб в одному з храмів Буенос-Айреса. Після одруження Чезаре і Соломія оселилися у В'яреджо. Тут Соломія купила віллу, яку назвала "Salome".

8. Найвідомішою оперою Соломії Крушельницької є "Мадам Баттерфляй". 17 лютого 1904 року в міланському театрі "Ла Скала" Джакомо Пуччіні представив свою нову оперу "Мадам Баттерфляй", але публіка засвистала її. Маестро почувався розчавленим. Друзі вмовили Пуччіні переробити свій твір, а на головну партію запросити Соломію Крушельницьку. Нова премєру відбулася у травні того д року на сцені театру в Брешії. Цього разу оспішно - публіка сім разів викликала акторів і композитора на сцену. Після вистави Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: "Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй".

9. У серпні 1939 року співачка відвідала Галичину і через початок Другої світової війни не змогла повернутися в Італію. У післявоєнний період Крушельницька почала працювати у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка. Мешкаючи й викладаючи в Радянському Союзі, Соломія Амвросіївна, не зважаючи на численні звернення, довгий час не могла отримати радянського громадянства, залишаючись підданою Італії. Нарешті, написавши заяву про передачу своєї італійської вілли й усього майна радянській державі, Крушельницька стала громадянкою СРСР.

10. Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 року у Львові. Похована на Личаківському кладовищі поруч з  Іваном Франком.

Зараз ви читаєте новину «"Найпрекрасніша Баттерфляй" - до 143-ї річниці Соломії Крушельницької». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути