понеділок, 20 квітня 2015 17:55

Як будувалася Львівська Опера - раритетні фотографії
12

Засклепіння ділянки Полтви на сучасному пр-ті Свободи, безпосередньо у зоні зведення Львівської Опери. Фото кінця XIX сторіччя
Фото: photo-lviv.in.ua
Роботи з укладання фундаменту Львівської Опери. Фото кін. XIX ст.
Розріз головного та бічного фасаду Львівської Опери на кресленнях 1896 року
Роботи з укладання фундаменту майбутньої Львівської Опери. Фото кін. XIX ст.
Внутрішнє розпланування будівлі Опери на кресленнях 1896 року

Появі Львівської Опери передував бурхливий соціально-економічний розвиток Галичини та Львова кінця XIX сторіччя. Саме у цей час стала відчутною потреба побудови великого міського театру.

У 1895 році стартував конкурс на кращий проект будівлі, в якому серед багатьох взяла участь фірма "Г.Гельмер та Ф.Фельнер", що побудувала понад сорок театрів в Росії та Австро-Угорщині, в Болгарії та Німеччині.

Серед відомих конкурсантів участь у проекті взяв також автор Краківского театру архітектор Я. Завейський.

Компетентне незалежне журі в Лейпцигу одноголосно визнало найкращим проект випускника Берлінської будівничої академії, директора Львівської вищої художньо-промислової школи Зигмунта Горголевського (1845-1903).

Переможець приємно здивував журі вибором місця для споруди – центр міста, хоч той і тоді був щільно забудований. Архітектор сміливо запропонував заховати під землею річку Полтву, яка протікала у цьому місці, а замість фундаменту застосував – уперше в Європі – суцільну бетонну основу.

Усунення Полтви кардинально змінило вигляд центральної частини міста. Замість брудного потоку з'явилися алеї та сквери.

Наріжний камінь у підмурівок театру було закладено у червні 1897 року. Автор проекту сам керував і земляними, і будівельними, і споряджувальними роботами, залучивши до них кращі львівські та зарубіжні фірми. Основне навантаження лягло на відому фірму інженера Івана Левинського.

При зведенні споруди використовувались переважно місцеві матеріали. За кордоном виготовлялись: форми деталей із мармуру – у Відні; спеціальне полотно для розписів фойє – у Бельгії. Монтаж електричного освітлення проводила австрійська фірма "Сіменс-Гальске", механізацію сцени – польська фірма по ремонту вагонів з міста Санок.

Грандіозне будівництво тривало майже три роки. Воно було здійснене на кошти міської управи, громадян Львова і околиць у вигляді добровільних внесків, меценатських пожертв. Вартість будівництва становила 2,4 мільйони австрійських крон.

Зараз ви читаєте новину «Як будувалася Львівська Опера - раритетні фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути