четвер, 16 серпня 2012 12:10

Літшкола, День 2: Прохасько розповів письменникам як треба писати
9

Фото: Фото: Світлана Яців

Учора, 15 серпня, на Літній літературній школі в Карпатах для молодих письменників лекції провели Тарас Прохасько, Андрій Любка і Завен Баблоян.

Літературний клуб "Маруся" спільно з Gazeta.ua продовжує серію матеріалів "Щоденник Літшколи".

Письменник Андрій Любка розповів, як самостійно "пробити вікно в літературну Європу". Одним з інструментів цього є стипендії та резиденції для літераторів.

"Під літературними стипендіями варто насамперед розуміти "стипендії-резиденції", їх можуть дозволити собі найрозвиненіші, найбагатші міста країн Заходу. Це коли автора забезпечують фінансами та місцем проживання (зазвичай це будинок якогось митця у минулому, мальовничий замок тощо), і він може повністю присвятити себе творчості. Автор має сприяти розвитку культури країни, яка дає стипендію, та культурному діалогу з країною, яку представляє письменник", - поділився Любка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хвороба навчила мене, що не можна мати боргів", - Маріанна Кіяновська, письменниця

Найбільш прихильні до українців Польща, Німеччина, Швейцарія, Австрія, дають подібні стипендії й Греція, Швеція, Італія, Франція, Прибалтійські країни.

За словами Андрія Любки, культурні інституції цих країн "зацікавлені в перебуванні молодих лідерів суспільної думки на своїх територіях, адже в недалекому майбутньому саме вони задаватимуть тон культури".

"Щоб отримати стипендію варто бути письменником до 35 років, звісно, не без значних успіхів у своїй сфері (видані книжки, участь чи кураторство культурних заходів чи громадських ініціатив, премії, наукове звання тощо), мати добрі рекомендації від "своєї" та "їхньої" сторін, власний проект (що власне ви збираєтеся робити в країні, до якої їдете: писати частину роману, в якому фігурує певне місто, тому маєте достеменно знати перетини вулиць, архітектуру, звички жителів, і вам конче треба туди поїхати; видати збірку віршів - тощо). Головне вміти грамотно оформлювати свої досягнення та цілі в документи та вчасно подавати їх на конкурс. Та все ж, щоб налагодити зв'язки, які посприяли б поширенню вашої творчості, з "тим" світом, не варто забувати й про стипендії для науковців, гранти", - ділиться власним досвідом поет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дорослих видали книгу про хлопчика, який хоче лишатися дитиною

Прозаїк Тарас Прохасько розповів учасникам Літшколи про те, чому письменник пише, і як варто писати, щоб тебе читали.

"Література поділяється за намірами, які ведуть автора: "я пишу так, як має бути книга", чи "я пишу так, як не має бути", наприклад, я відношу себе до останньої категорії письменників. Письменник має не робити так як має бути, а робити так, як хочеться. Література – це трансформація часу. Історичні реалії епохи, точні факти життя, є вторинними у порівняні з ментальними моментами. Письменник не має описувати конкретні деталі епохи, важливо вловити маркери часу, а не те, що швидко міняється. Літератор проживає час у своїх текстах, конденсує його у певному творі, а читачі проживають його за законами автора. Найважливіше з'ясувати свою мотивацію та знати, про що йдеться, коли берешся писати, треба усвідомлювати мету своєї літератури. Є люди, які пишуть, щоб полікувати себе, є люди, які борються з проблемами часу, є люди, які фізично відчувають як минає час, вони записують все, що з ними відбувається, щоб втамувати біль від усвідомлення того, що вони також "минають", є люди, які відчувають свою відповідальність за те, що відбувається в світі і "кричать" своїми текстами, є просто оповідачі, а є також ті, хто просто гонять над всім, а насамперед над собою", - каже Прохасько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба мінімум сто книгарень. Тоді писати й видавати стане вигідно"

На його думку, текст не зобов'язаний абсолютно точно передавати те, що є в голові автора.

"Можна уявити адресата, того, кому ти хочеш розказати про щось, і підлаштовуватися під нього, та варто пам'ятати, що неможливо угодити всім. Ради деяких слів і метафор, можна писати цілі поезії. Геній, крім того, що має здібності, має знати точну форму, як їх проявити, та "попадати" в точку часу. Я переконаний в тому, що все з усім пов'язане, є різна кількість зв'язків, послідовностей, комбінацій, в яких вони можуть бути. Література – це є майстерність виявити ці зв'язки і показати. Тексти мають викликати внутрішню роботу читача над відшуканням власних зв'язків, зв'язків у собі та світі", - розмірковує Тарас.

Крім лекцій, учасники проекту беруть участь у літчитаннях, виконують творчі завдання, проводять "живі буккросинги".

Зараз ви читаєте новину «Літшкола, День 2: Прохасько розповів письменникам як треба писати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі