середа, 03 квітня 2013 09:36

Головну статуетку "Ніки" за кращий фільм 2012 року отримав "Фауст" Сокурова

  Кадр з фільму "Фауст"
Кадр з фільму "Фауст"
Кінопремію "Ніка" за кращий фільм 2012 року отримала екранізація трагедії Гете "Фауст" Олександра Сокурова. Церемонія вручення премії пройшла вчора ввечері в Московському театрі оперети.

У цій категорії були також номіновані історична драма "Орда" Андрія Прошкіна, містичний фільм про Велику Вітчизняну війну "Білий тигр" Карена Шахназарова, психологічна драма "Диригент" Павла Лунгіна і соціальна комедія "Кококо" Авдотьї Смирнової.

Самого Олександра Сокурова академіки назвали кращим режисером, а Юрія Арабова, який написав сценарій за трагедією Гете - кращим сценаристом. При цьому більшість інших статуеток дісталася головному супернику "Фауста" - фільму "Орда" Андрія Прошкіна. У підсумку в активі "Фауста" чотири "Ніки", а у "Орди" - сім.

Премію "Ніка" за кращу чоловічу роль отримали відразу два актори - Максим Суханов, який виконав роль митрополита Московського Алексія у фільмі "Орда", і Антон Адасінський, який зіграв у "Фаусті" лихваря Мефістофеля.

Крім цього "Орда" отримала премії за кращі роботи звукорежисера, художника-постановника, художника по костюмах, оператора і кращу музику, а актриса Роза Хайрулліна, яка зіграла ханшу Тайдулу, була удостоєна нагороди за кращу жіночу роль. "Ніку" за кращу жіночу роль другого плану отримала актриса Тетяна Друбич за роботу в картині Ренати Литвинової "Остання казка Рити". А виконавцем кращої чоловічої ролі другого плану посмертно був визнаний актор Андрій Панін.

Відкриттям року кіноакадеміки назвали режисера фільму "Шпигун" Олексія Андріанова. "Ніка" за кращий анімаційний фільм була віддана картині "Безсмертний" Михайла Алдашина, а статуетка за кращу неігрову стрічку дісталася роботі Любові Аркус "Антон тут поруч", що розповідає про життя хлопчика-аутиста Антона Харитонова.

Кращим фільмом країн СНД і Балтії була визнана картина відомого режисера Кіри Муратової "Вічне повернення", де одна і та ж сцена зустрічі колишніх однокурсників - чоловіка і жінки - виконується різними парами акторів, в числі яких Рената Литвинова, Сергій Маковецький, Олег Табаков, Алла Демидова, Наталія Бузько та Віталій Лінецький.

Національна кінематографічна премія "Ніка" була заснована в 1987 році секретаріатом Спілки кінематографістів СРСР як професійний кінематографічний приз, що присуджується за досягнення, в тому числі наукові, у галузі кінематографії та за професійний внесок у розвиток вітчизняного кіно. Премія була заснована з ініціативи кінорежисера Юлія Гусмана і сценариста Віктора Мережка і з тих пір вручається щорічно.

Зараз ви читаєте новину «Головну статуетку "Ніки" за кращий фільм 2012 року отримав "Фауст" Сокурова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі