четвер, 30 січня 2014 11:30

Головним героєм нового "Вія" зробили реального іноземного вченого
14

На першому плані - учений картограф, а не Хома Брут. У новому фільмі за мотивами гоголівської повісті "Вія" його зіграв 47-річний британський актор Джейсон Флемінг. Разом з козаками розпивав самогон, але відмовлявся на знімальному майданчику від сала. Зрештою, сам, російською мовою озвучив свого персонажа для фільму.

"Прототип головного героя - реальний історичний персонаж Гійом Левассер де Боплан - вчений картограф, який у 40-х роках 17 століття довго жив в Малоросії, вивчав цю країну і перейнявся до неї глибокою любов'ю", - розповідає продюсер Руслан Устінов. У 17-му столітті вчений на основі своїх мандрів видав книгу "Від Трансільванії до Московії".

За сюжетом фільму по дорозі на Малоросію за британцем женуться мертві вовки. На палаючій кареті він влітає до українського хутору. Місцеві з усіма його технічними приборами та арбалетами сприймають іноземця за "апокаліпсис". Це не єдиний новий персонаж у фільмі. Придумали також обов'язкову любовну лінію. Помічника іноземного вченого грає Олексій Чадов. Його герой Петрусь закоханий в Настусю. Дівчина стала німою з тих пір як померла панночка-відьма. Обидві перед смертю бачили семирогого монстра в овечій шкурі. Відтоді його боїться увесь хутір. Страх до нечисті використовує Поп Поісій. Він хоче скинути сотника і прибрати владу у свої руки. Улаштував під церквою справжню камеру для допитів. Людей лякає відьмами та чортами.

Автори фільму поділили нечисть за трьома категоріями. Одних грали актори, для інших використовували механічних ляльок. Звісно, більшу частину монстрів робили за допомогою комп'ютерної графіки. Фільм повністю знятий у форматі 3D. На нього витратили 26 мільйонів доларів. Більше тисячі людей працювало над спецефектами.

Лишили літаючу труну у церкві і класичну фразу "Поднимите мне веки". Детально показали його кістляве тіло та триметрові повіки. Вій з'являється перед картографом Гріном і каже щоб учений врятував душу панночки. Від "класичного Гоголя" автори лишили заледве третину повісті. Козаки тут перетворюються на "чортівню". У одного випадає голова. Тіло іншого вкривається бородавками та слизькою шерстю. Головне завдання, яке ставили автори фільму, зробити з нього універсальний екшн. Відповідно склали докупи не стільки "гоголівську містику", а більше банальні любовні переживання, розмахування козацькими саблями, боротьбу за владу та обов'язковий щасливий фінал у кінці.

Знімали фільм більше семи років. Над проектом працювало п'ять країн - Росія, Чехія, Германія, Великобританія та Україна. В основному знімали недалеко від Праги. Тут для зйомок збудували автентичний козацький хутір. У прокат картина "Вій" режисера-постановника Олега Степченко виходить з 30 січня.

Зараз ви читаєте новину «Головним героєм нового "Вія" зробили реального іноземного вченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі