понеділок, 21 січня 2013 16:38

Фільм "Красна Маланка" побачать у Берліні

  Кадр з фільму
Кадр з фільму

У лютому київський режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук покаже свій документальний фільм "Красна Маланка" на Talent Campus Берлінського кінофестивалю.

30 молодих режисерів зі всього світу представлять свої проекти для пошуку партнерів зі спільного виробництва, прокату, дізнаються, як потрапити на світові кінофестивалі.

Українську стрічку зняли у румунському селі Красна Чернівецької області. В основі картини - обряд водіння Маланки у ніч з 13-го на 14-те січня. Фільм складається з п'яти новел. У кожній йдеться про окремого героя.

"Будемо у Берліні працювати над фестивальною версією фільму, - каже режисер. - Бо хронометраж на 90-хвилин, який маємо зараз, годиться тільки для прокату. Показувати фільм в українских кіноклубах і невеличких кінотеатрах почнемо у другій половині року. Для участі у фестивалях мусимо скоротити стрічку до 52-х хвилин. Це виявилося складно. Можливо, доведеться просто зробити фільм без вступної новели".

Героєм однієї з історій є чабан Антон Плєшка. Він помер 75-річним у грудні минулого року.

"Антон був комендантом Маланки 1960 року, як тільки повернувся з армії. Тобто організовував місцевих чоловіків маланкувати. Бути комендантом - це була своєрідна ініціація у дорослі чоловіки, після чого можна було одружуватися. Антон казав, що відтоді небагато змінилося. Він пас худобу з кінця весни до середини осені. Раз записували на пасовищі з ним інтерв'ю. Після цього Антон підходить до мене й говорить: "Давно вже тобі сказати хочу, щоб кіно Європа побачила. Можеш так зробити?"

"Красну Маланку" починали знімати власним коштом. Пізніше держава вклала у стрічку 400 тис грн.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Красна Маланка" побачать у Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі