Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 01:01

Зняли фільм про повстанського ватажка Михайла Гаврилка

У Києві покажуть дві серії щойно знятого документального кіно про уродженця Полтавщини, який присвятив життя боротьбі з Російською імперією.

Стрічку "Стеком і шаблею" представлять 7 лютого в Червоному залі київського Будинку кіно на творчому вечорі Романа Коваля, адже знята вона за мотивами його історичного нарису "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею". Ця книга цьогоріч висунута на здобуття Шевченківської премії.

"Дослідник народних повстань Роман Коваль не тільки нагадав широкому загалу про Холодноярську Республіку, а й вернув із забуття постать Михайла Гаврилка - скульптора і поета, який був командиром Українських січових стрільців і військ УНР", - каже співорганізатор вечора, Народний депутат Олесь Доній.

Слово "стек", використане в назві книги, а відтак і фільму, означає дерев'яне скульпторське знаряддя.

На прем'єрі будуть письменник Василь Шкляр, народний депутат Олесь Доній і, звісно, творці фільму - Роман Коваль, Володимир Бондаренко і Валерій Тетерятник.

У фільмі використано документальну хроніку Першої світової війни, думки експертів, кадри документально-художнього фільму "Бій за гору Маківку". Дія відбувається в Полтаві, Миргороді, Петербурзі, Києві, Львові, Болехові, Кракові, Парижі, Фрайштадті, а також на Козацьких Хуторах, де народився Михайло Гаврилко.

В постановочних сценах взяли участь члени Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" зі Львова та чигиринської Військово-історичної організації "Бастіон".

Організаторами заходу є Національна спілка кінематографістів, Історичний клуб "Холодний Яр", Мистецьке об'єднання "Остання барикада" та Всеукраїнський комітет захисту української мови.

Показ - 7 лютого 2013 року о 18:00. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про повстанського ватажка Михайла Гаврилка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі