вівторок, 22 травня 2012 15:12

Аномальна спека в Україні знищує врожай

Аномальна спека в Україні знищує врожай
Потерпає як зимовий так і літній врожаї. Фото: upi.org.ua

Урожай озимих і ранніх ярових зернових культур в Україні постраждає через аномальну спеку, що спостерігається в країні.

"Грунт дуже швидко втрачає вологу, дуже швидко розвиваються рослини, і йде передчасне старіння рослин. Внаслідок цього - зменшення врожаю, і навіть є випадки загибелі посівів озимої пшениці в східних областях", - заявила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

"Дощі, які пройшли 18-19 травня, вони для ранніх колосових ситуацію вже не змінять, тобто, частина врожаю вже втрачена. Це більшою мірою стосується озимих культур, але й для ранніх ярових початкові умови зростання не дуже сприятливі", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на пшеницю досягли рекорду з вересня через можливу посуху в Росії

Метеоролог зазначила, що в південно-східній частині країни на початку травня почалося колосіння озимої пшениці, яке має відбуватися в двадцятих числах травня.

"Дуже велике випередження, і до цього часу триває випадання рослин, тобто загибель від поточних умов або від комплексу попередніх умов. Ситуація в тій частині Україні дуже напружена. У західних, північних та центральних областях ситуація більш-менш нормальна", - повідомила експерт .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермери відмовляються сіяти цукровий буряк і жито

Адаменко зазначила, що на сьогодні Гідрометцентр проводить оцінку результатів обстежень і готує прогнози щодо врожаю культур.

Вона додала, що погода в Україні зараз надзвичайно неоднорідна по території і не дуже сприятлива для зернових культур, особливо ранніх колосових.

Вона додала, що в другій декаді травня в північно-західній частині і центральних областях зазначалося похолодання і дощі, але на півдні і південному сході майже весь травень тривають червневі-липневі температури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через теплу осінь у Митрополичому саду розцвіла троянда

"Погода, як в середині липня, і при цьому дефіцит дощів, незважаючи на те, що дощі таки пройшли, але вони вкрай нерівномірні, і не скрізь припинилася посуха, яка триває в цих регіонах до 30 і більше днів", - повідомила метеоролог.

Зараз ви читаєте новину «Аномальна спека в Україні знищує врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути