Крученики або завиванці – страва, яку на Закарпатті готують як в будні, так і на свята. "Ці ароматні й надзвичайно смачні рулети в нашій області кожен готує по-різному, - каже ресторатор Олена Бортник, яка разом з партнеркою відкрила у Києві ресторан закарпатської кухні "Кіфлик", - Чим тільки не начиняють цю страву: і яблуками з корицею, і трав'яною пастою з телятиною, беконом та сиром або м'ясом кролика".
Завивинці — це різновид рулету з овочевою начинкою, туго обкручений шаром м'яса або риби. "Що стосується особливостей кухні, то на Закарпатті взагалі дуже люблять крутити рулети, щоразу придумуючи нову начинку", - додає Олена, - Для нашого закладу ми розробили універсальний і в той же час особливий рецепт цієї страви".
У "Кіфлику" завивинці готують з телячої вирізки. Начиняють попередньо замоченими білими грибами і трав'яним вершковим мусом. Посоливши і поперчивши, рулет запікають і подають на подушці зі шпинату, тушкованого у вершках і з копченим язиком. До слова, копчений язик везуть спеціально з Закарпаття. Там його коптять на вишневих гілках, після чого той вбирає аромати дерева і прянощів. Ми ж пропонуємо приготувати вдома рулет з телятини, сиру та волоських горіхів.
Інгредієнти:
- нежирна телятина — 700-800 грамів
- свіжі помідори — 5 штук
- твердий сир — 200 грамів
- волоські горіхи — 7-8 штук
- сіль та перець за смаком
- часник — 4-5 зубців
- свіже сало — 150 грамів
Приготування:
Телятину розрізати по горизонталі, розгорнути так, аби утворився пласт. Відбити з обох сторін і посипати сіллю та перцем. У такому вигляді поставити в холодильник на годину, аби замаринувалася.
Тим часом помідори почистити від шкірки і порізати невеликими кубиками.
Часник натерти або подрібнити ножем. Змішати часник зі спеціями і сіллю. Натерти на крупній терці сир і змішати зі спеціями та з часником. Подрібнити і додати волоські горіхи.
Дістати з холодильника і ще раз розправити телятину. Рівномірно викласти на неї начинку — сир зі спеціями та помідори. Загорнути все у рулет, перев'язати ниткою. Змастити рулет вершковим маслом і загорнути у фольгу для запікання.
Розігріти духовку до 200 градусів. Запікати в ній рулет 40 хвилин. Тоді розгорнути фольгу. Полити рулет соком, який утворився і запікати ще півгодини при 180 градусах.
Перекласти запечений рулет на тарілку, зняти нитки. Полити рулет соусом із вершків та зелені. Подавати страву на великій тарілці із листям салату.
Коментарі