пʼятниця, 27 лютого 2015 16:04

Шматок їжі як благодать — 5 фактів про кримсько-татарську кухню
3

Суп лагман з домашньою локшиною
Фото: Олег ЖМАЧЕНКО
пельмені іфахаш
Леле-кебаб з баранини

Кримські татари дуже люблять смачно поїсти. Саме їх долма, пахлава і чебуреки так полюбилися багатьом народам. Представляємо вам 5 цікавих фактів про кримсько-татарську кухню.

1. Хліб татари випікають з пшеничного крупного непросіяного борошна. Такий вид борошна — один з найкорисніших. Пиріжки й вареники готують із прісного тіста без закваски. Татари, що живуть у степах Криму, їдять більше молочних і м'ясних страв. У татар узбережжя Чорного моря популярні страви із фруктів та овочів.

2. Під час депортації в 40 роках минулого сторіччя кримські татари запозичили багато страв з Узбекистану, Казахстану, Киргизії, де на той час змушено проживали. До виселення з Криму плов готували з родзинками, барбарисом і горохом, згодом стали додавати моркву. За цим рецептом готують плов і тепер, повернувшись на свою землю.

3. Кожен шматок їжі кримські татари цінують як благодать. Кажуть, саме від ставлення до їжі як до високої цінності з'явилася традиція не відмовлятись від страв, які пропонують в гостях. Нічого не спробувати із домашнього стола вважали нетактовним з давніх часів. Для хазяїна в свою чергу було поганим тоном нічого не подати гостю. Багатші люди найчастіше їли свіжий хліб з печі, а бідніші — товчене пшоно, розведене молоком.

4. В середині 20 сторіччя мало не в кожному домі Бахчисараю мали тандир — піч для запікання коржиків, самси та інших страв із тіста і м'яса. Були і звичайні печі. В них випікали хліб. Готували й українські та російські страви: млинці з м'ясом, овочеві запіканки.

5. До святкового стола страви починають готувати заздалегідь. На столі обов'язково мають бути масло і мед, чак-чак — солодощі з тіста. Також — коштеле (пташині язики). Головна страва весільного стола — солодкий листковий пиріг губадія. Для нього коржі з тіста запікають із фруктовою або ягідною начинкою. Найчастіше беруть смородину, яблука, родзинки або сушену малину. На весільному столі також завжди мала стояти варена гуска.

Три популярні страви кримсько-татарської кухні.

Суп лагман з домашньою лапшою. Для одних лагман — це суп, для інших — рагу. Залежить від того, скільки до нього додавати води. Локшину для лагману кримські татари роблять самі.

Леле-кебаб з баранини. Традиційний кебаб готують з баранини і цибулі, а засмажують на шампурі над вугіллям без вогню. Баранину беруть саме кримську. На відміну від котлет, у фарш для кебабу не кладуть ні яєць, ні хліба.

Пельмені іфахаш. "Іфахаш" означає "маленька їжа". Пельмені, зліплені вручну, мають бути настільки малими, щоб у столовій ложці їх уміщувалося по декілька штук. До м'ясної начинки пельменів кухарі радять приготувати соус із топленого масла і горіхів.

Зараз ви читаєте новину «Шматок їжі як благодать — 5 фактів про кримсько-татарську кухню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути