четвер, 18 грудня 2014 19:25

Кекс з лимонною цедрою запікають годину
14

Фото: Катерина ГОНЧАРОВА

Киянка Лариса Чопенко знає багато рецептів смачної випічки з доступних продуктів. З Gazeta.ua ділиться рецептом одного з найбільш простих і водночас найсмачніших кексів на сметані з лимонною цедрою.

Інгредієнти:

 - 4 яйця

 - 1 - 1,5 склянки цукру

 - 1 склянка сметани

 - 1,5 ч. ложки розрихлювача або 1 ч. ложка соди

 - 2 склянки борошна

 - цедра одного лимону

 - в'ялена журавлина — 3 ст. ложки

Приготування:

Від основної маси сметани відокремити дві столові ложки, погасити в них соду. Додати сметану з содою до основної. Почекати хвилин п'ятнадцять, аби ледь піднялася.

Зчистити на терці цедру з одного лимону. "Беріть тільки верхню частину шкірки. По можливості слідкуйте, аби не зачепилася її внутрішня, біла сторона. Саме вона дає кексу гіркоти. Також замість лимонної цедри можна взяти апельсинову", - радить Лариса.

Окремо ретельно збивати міксером яйця протягом 10 хвилин. На середині збивання повільно засипати до яєць цукор. Влити сметану і засипати цедру лимону. Наприкінці збивання цукор має повністю розчинитися, а маса — збільшитись приблизно удвічі. Тоді міксер вимкнути. За словами Лариси Чопенко, в начинку за смаком можна додавати і подрібнену курагу, ізюм та інші сухофрукти.

Двічі просіяти і засипати до суміші з яєць, цукру і сметани борошно. Масу при цьому постійно помішувати. Найкраще - силіконовою лопаткою, при цьому прокручуючи ємність. Слідкувати, щоб маса стала однорідною і без комків. Засипати в'ялену журавлину і ще раз ретельно перемішати.

"В ідеалі для запікання такого кексу треба брати силіконову форму. Тоді побачите, що тісто не липне до стінок, а дістати готовий кекс буде надзвичайно легко. Колись запекла у металічній формі, перед тим її не змазавши. Ледь дістала звідти кекс. Щоб такого не сталося, перед заливанням у металічну форму тіста щедро змажте стінки форми вершковим маслом і присипте зверху борошном", - радить Лариса.

Розігріти духовку до 180 градусів. Залити тісто у форму для запікання. Поставити в духовку на 50-60 хвилин. Коли стане готовий, почекати 2-34 хвилини, аби охолонув. Дістати з форми і посипати цукровою пудрою.

Зараз ви читаєте новину «Кекс з лимонною цедрою запікають годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути