вівторок, 10 листопада 2015 07:50

Закон Юлії Тимошенко може позбавити українців субсидій

Лідер фракції партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко намагається знизити ренту на видобування газу в Україні із 70% до 29%. Відповідний закон її авторства був прийнятий Верховною Радою у першому читанні 6 жовтня. За словами екс-прем'єрки, це має знизити ціну блакитного палива для населення на 20%. Утім, занижена рентна ставка утворить у державному бюджеті діру. Без субсидій ризикують опинитися мільйони українців.

"У вівторок парламентський комітет із податкової й митної політики всупереч регламенту і закону про комітети протягнув поправку до законопроекту 2835, яка знижує ренту для Укргазвидобування з 70 до 29%. Розкішний подарунок у 6 мільярдів гривень — на наступний рік. Хтось ці гроші заробить, а бюджет втратить. До речі, ці кошти планували направити на виплату субсидій", — пише на своїй сторінці у "Фейсбуку" журналіст Кирило Сазонов. — Рішення ухвалене з грубими порушеннями. Стаття 43 закону про комітети ВР передбачає: за добу депутати-члени комітету повинні знати порядок денний комітету і мають бути попереджені про дату й час засідання. Цими "дрібницями" знехтували за цілком поважної причини. Авторство законопроекту належить Юлії Тимошенко, Ігорю Кононенку та ще ряду депутатів".

"Парламент під обгорткою "зниження цін на газ" фактично проголосував за преференції газодобувним компаніям, що належать Олександрові Онищенку, Юрію Бойку, Дмитрові Фірташу та Ігорю Коломойському, — продовжує Сазонов. — Лобісти поправок називають себе захисниками інтересів народу й борцями за низькі тарифи. Мовляв, знизимо ренту — і впаде ціна на газ. Це не зовсім так. Експерти кажуть: навіть при добрій волі всіх учасників ринку та згоді НКРЕ (національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. — "ГПУ") тарифи можна знизити на 10% максимум. Тому це — чистої води популізм. Зате зниження ренти зробить велику дірку в бюджеті. Там може не бути коштів для виплат субсидій. Україна може залишитися без кредитів МВФ, бо фонд не захоче покривати багатомільярдний дефіцит бюджету, створений українським пар­ламентом".

— На початку року ми з боями добивалися підняття ренти до 70 відсотків, щоб витягнути наддоходи з кишень газових олігархів. І сьогодні неочікувано знайшлися 228 голосів із п'ятої спроби голосування, щоб прийняти цей закон у першому читанні, — сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, 41 рік. — Та я не дам підірвати систему субсидій. Якщо хтось хоче ці гроші забрати в бідних людей і повернути газовим олі­гархам, то в мене є повний список прізвищ, хто в парламенті розносить гроші за прийняття такого закону. Тому публічно звертаюся до президента щодо ветування цього закону.

Зараз ви читаєте новину «Закон Юлії Тимошенко може позбавити українців субсидій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути