пʼятниця, 01 липня 2016 06:25

Всеправославний собор наблизив незалежність Української церкви

Автор: ФОТО З САЙТА www.pemptousia.gr
  Предстоятелі православних церков, учасники Вcеправославного собору моляться на Трійцю, 19 червня 2016 року, острів Крит
Предстоятелі православних церков, учасники Вcеправославного собору моляться на Трійцю, 19 червня 2016 року, острів Крит

"Висловлюємо радість, що Вселенське православ'я відкидає диктат Московського патріархату. Виразом цього стало проведення Великого собору попри спроби Російської церкви його зірвати. Висловлюємо жаль, що сама Московська церква далі йде шляхом розколу та розділення, домінування національного над церковним і прислужництва державній владі", — йдеться в заяві Української православної церкви Київського патріархату від 28 червня.

Всеправославний собор на грецькому острові Крит тривав 19–26 червня. Відбувся вперше за понад 1200 років.

Участь взяли 10 із 14 православних церков світу. Не приїхали представники Російської, Грузинської, Болгарської та Антіохійської.

На Соборі прийняли сім документів. У ключовому йдеться: православний світ — це не федерація помісних церков, а єдина церква. Віднині Собори проводитимуть регулярно. Церква не має права втручатися в політику.

До початку Собору Верхов­на Рада України звернулася до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Українській православній церкві статусу автокефальної — такої, що не є ні ієрархічно, ні адміністративно частиною іншої. Українська православна церква Московського патріархату є автономною частиною Російської. А Київського — не визнана офіційно світовим православ'ям.

Проте українське питання на Соборі не обговорювали. Звернення Верховної Ради має розглянути Синод Константинопольського патріархату — після повернення до Стамбула, столиці Туреччини.

— Головне досягнення Всеправославного собору в тому, що він відбувся й проводитиметься надалі. Православ'я постійно говорить про єдиність. Собор мав її пока­зати. Повною мірою це не вдалося через відсутність чотирьох церков, — говорить релігієзнавець Віктор Єленський, 59 років. — Для цієї єдності відмовилися від розгляду справді важливих проб­лем. Коли починали підготовку до Собору, їх було 120. Більшість відпали через неможливість досягнути компромісу між церквами. Собор зібрали лише з приводу тих, за якими дійшли повної згоди — про місію церкви в сучасному світі, стосунки з іншим християнським світом, шлюб, піст, православну діаспору й церковну автономію. Але по суті, й тут нічого сенсаційного не змінили.

Не розглянули жодного важливого питання. Наприклад, про календар. На Новий рік, коли весь народ веселиться і гуляє, припадає Різдвяний піст. Щоб це вирішити, потрібно перейти на григоріанський календар.

Надання Українській православній церкві автокефалії на Соборі не розглядали. Але українським питанням він був просякнутий. Собор її наблизив. Це станеться не завтра, але буде вирішено. Сербський патріарх заявив, що це — питання всього православ'я, а не внутрішнє Москви, як та наполягає.

Зараз ви читаєте новину «Всеправославний собор наблизив незалежність Української церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути