пʼятниця, 26 серпня 2016 00:20

Собчак переконував українців залишитися в Радянському Союзі

З часу створення проєльцинського "Радио России" 1990 року я став його позаштатним кореспондентом у Києві. А де-факто — в Україні.

"Ребята, их невозможно переубедить"

Мобілок тоді не було. Інтернетом 25 років тому, за даними ЮНЕСКО, у світі користувалися 1 млн осіб. Тож вихід у ефір — по телефону. Набираєш код Москви, далі — 2513322. Випусковий редактор за хвилину перебирає мій київський номер — і я в ефірі: записів не було.

У середу, 14 серпня 1991 року я виїхав до Запоріжжя на фестиваль "Червона рута". Передавав "інформашки", цікаві не лише українській діаспорі Росії, а й іншим слухачам станції, опозиційної всесоюзному офіціозу — радіо "Маяк".

У неділю, 18 серпня, учасники фестивалю, журналісти, слухачі-глядачі, почесні гості пройшли колоною під національним стягом до стадіону "Металург". Там — концерт, що триває до півночі. Оплесками публіка зустріла й виступ лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола.

Наступного дня, о сьомій ранку, вмикаю свій портативний приймач ризького виробництва: переворот! Не поголившись, вилітаю з гуртожитку, де мешкав — треба повідомити це директорові фестивалю. Дістаюся трамваєм готелю, де жили організатори й конкурсанти, близько півгодини. Буджу Ярослава Мельника. Він, сонний, напівголий, рявкає на мене:

— Ти здурів?! Що — землетрус?!

— Так! Слухай! — простягаю йому радіоприймач. — Евакуюй усіх і вся!

А сам — на вокзал. Квитків уже дзуськи. Вирішую добиратися до Києва через Одесу. Інакше було неможливо.

Кручу-верчу хвилі: "Маяк" і "Промінь" є, а "Радио России" — катма. Згодом дізнався, що його чули тільки в межах Садового кільця Москви. А далі — ретранслювали радіолюбителі.

Раптом, годині о 15:00 — голос голови Верховної Ради Леоніда Кравчука: "На території України діють закони України". Вже легше!

В Одесі зупиняюся у Володимира Невмитого — власкора Українського радіо. З дозволу господаря, по його міському телефону 20 серпня кажу в ефірі "Радио России": "В Одесском воен­ном округе замечено передвижение танков" — зв'язок вирубається. Каюся, а Володя говорить: "Переживемо. Тобі треба бути в Києві".

Організовує квиток — і я виїжджаю додому.

20 серпня о 21.45 — "Чорноморцем" у "спільному" вагоні — повертаюся в Київ. І одразу — до Верховної Ради. Мало киян тут, як і на Хрещатику. Тисячі й тисячі почнуть збиратися довкола парламенту вже 24-го.

І тут, як чорти з табакерки, — російські "українці": голова Комітету Верховної Ради СРСР із питань законодавства Сергій Шахрай, віце-президент РФ Олександр Руцькой, голова Ленінградської міської ради Анатолій Собчак. Кілька годин вони блукають коридорами й за кулісами Верховної Ради. Опівдні народу стає вже кількадесят тисяч — бачу це з розчинених навстіж вікон другого по­верху. З правого берега підійшла колона авіабудівників на чолі з рухівцем Василем Гребеником, а з лівого — "Хімволокна" й Дарницького шовкового комбінату.

Чую, лідери комуністичної більшості, які тусуються біля вікон, що виходять на вулицю Кірова (нині Грушевського. — ГПУ), кажуть: "Идут арсенальцы. Они нас поддержат!"

На другому поверсі за столом Собчак, Шахрай і Руцькой розробляють сценарій звернення до українського народу. Вирішують, що виступить Анатолій Олександрович. Вожді більшості радять: "Выходите к микрофону, как только подойдет колонна арсенальцев".

Вона підходить. Але місця на площі немає — зупиняються навпроти вікон, що виходять на вулицю Кірова.

Собчаку дають слово:

— Дорогие украинские братья и сестры! Нам надо сохранить Союз!

У відповідь:

— Не-за-леж-ність!!!

Блискучий оратор Собчак так і не зміг договорити заготовку. Освистаний, повертається у приміщення. Правицею витирає піт. Піднімається на другий поверх. Шахрай і Руцькой мовчать. Їхнє оточення — також. Аж недавно дізнався, що найближчим помічником Собчака тоді був Володимир Путін. Анатолій Олександрович видихає:

— Ребята, их невозможно пере­убедить.

Кудись ідуть. Мабуть, до Кравчука.

Близько 15:00 дізнаюся від членів опозиційної Народної ради, що Акт проголошення Незалежності готовий. Більшість згодна проголосувати "за". Разом відпрацьовують дрібні правки.

Зараз ви читаєте новину «Собчак переконував українців залишитися в Радянському Союзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути