пʼятниця, 15 квітня 2016 06:25

Порошенко має продати не тільки "Рошен", а й решту своїх бізнесів

 

— Прикро, що президент України потрапив у компанію тих, хто ховає свій бізнес в офшорах. Фракція Радикальної партії ініціює збір підписів за створення спеціальної тимчасової комісії у Верховній Раді із розслідування фактів корупції і зловживань з боку президента Порошенка і, у випадку їх підтвердження, початок процедури імпічменту, — каже лідер Радикальної партії 43-річний Олег Ляшко 12 квітня.

Того дня документ підписали 45 народних депутатів.

Від 1998 року Петро Порошенко користується офшорними компаніями з Кіпру, Панами, острова Мен і США. Такі дані журналісти програми "Схеми" виявили в документах панамської юридичної фірми "Моссак Фонсека", що реєструє офшори.

Кіпрська компанія "Агропродімпекс" діє в структурах бізнесу Порошенка майже 15 років. Вона фігурує в порушеній 2003-го кримінальній справі про ухиляння від сплати податків на 25 млн грн. Її закрили восени 2004 року.

Від 1998-го Петро Порошенко був народним депутатом, секретарем Ради нацбезпеки й оборони, міністром закордонних справ, головою Ради Національного банку, міністром економіки. На жодній із цих посад не мав права вести бізнес.

Після обрання президентом влітку позаторік Порошенко також створив офшорну компанію "Прайм Асет Партнерс Лімітед" на Британських Віргінських островах. Це було потрібно для передачі управління корпорацією "Рошен" у "сліпий траст", кажуть юристи глави держави. У його податкових деклараціях за 2014–2015 роки офшорна фірма не вказана.

— Порошенко має виконати передвиборну обіцянку й продати бізнес. Це принципове питання, — зазначає колишній народний депутат Єгор Фірсов, 27 років. — Суспільство має вимагати цього і задуматися: чи потрібен йому президент, який говорить одне, а робить інше. Шкода, що у Петра Олексійовича не з'явилося філософського ставлення до капіталу. Лишився принцип накопичення. Хоча те, що він не продав бізнес, не привід для імпічменту. Це — політичне питання. Він збрехав виборцям.

Президент має продати не тільки "Рошен", а й телеканал. Чи передати його у формат громадського. В європейських країнах немає такого, щоб главі держави належали засоби масової інформації.

Але бізнес Порошенка не закінчується "Рошеном" і "5-м каналом". Ще є низка заводів, підприємств, нерухомість. Тому має обирати — він бізнесмен чи президент. Заяви, що йде війна з Росією і все мало коштує — відмовки. Ситуація з травня 2014 року, коли Порошенко обіцяв позбутися бізнесу, не змінилася.

— Для створення спеціальної тимчасової комісії треба зібрати 150 підписів народних депутатів. Її діяльність визначається регламентом Верховної Ради, — каже політолог Андрій Миселюк, 41 рік. — У створенні комісії мають бути зацікавлені не лише опозиціонери, а й "Блок Петра Порошенка". Вони одразу адекватно не відреагували на скандал. Намагалися обмежитися заявами юристів Порошенка. Тому для БПП краще зараз поставити крапку в цьому питанні, щоб імідж глави держави не став ще негативніший.

Скоріш за все, основним предметом розслідування стане офшорна діяльність Порошенка на посаді президента. Але зацікавлені особи зможуть використати комісію для привернення уваги й до давнішніх його справ.

Результатом роботи комісії буде звіт у Верховній Раді. Його можуть передати в Генеральну прокуратуру чи Національне антикорупційне бюро. Однак не слід очікувати конкретних і драматичних кроків. НАБУ заявила, що не має повноважень розслідувати звинувачення щодо президента.

За розмовами про імпічмент нічого не стоїть. Немає закону, де був би прописаний механізм цієї процедури. На його розробку піде не один місяць. А фракція БПП у парламенті не проголосує за такий механізм.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко має продати не тільки "Рошен", а й решту своїх бізнесів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути