пʼятниця, 27 січня 2017 00:55

Підвищення вдвічі мінімальної зарплати вдарить по малому бізнесу

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Штучне, двократне, надто швидке підвищення мінімальної зарплати урядом приведе насамперед до звільнення низькооплачуваних працівників, — каже колишній віце-прем'єр, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 64 роки.

Із 1 січня мінімальна зар­плата в Україні становить 3200 грн на місяць.

— Платня може піднятися настільки, наскільки зростає виробництво, збільшуються прибутки підприємств, які наповнюють бюджет. Якщо ­цього нема, то почнуться затримки із виплатою або фактичне скорочення погодинної оплати. Стоїмо перед загрозою збільшення безробіття і зменшення відрахувань до Пенсійного фонду. Уряду доведеться друкувати гроші.

Що буде з малим і середнім бізнесом?

— Підприємці закриватимуть свої справи, переходитимуть у "тінь". Отже, це — намагання задушити дрібний бізнес, позбавити людей статусу сумлінних платників податків і зробити їх потенційними порушниками. Вишукуватимуть таких, утискатимуть, штрафуватимуть.

Що буде з економікою?

— Відчуємо ще один фінансовий удар — валютний і ціновий. Почнуться неплатежі й затримки зарплати. Банки не віддаватимуть вклади. А фінансовий безлад означає відсутність інвестицій. Країна не матиме можливостей для розвитку в жодному напрямку. Ще на якийсь час залишимося в тому болоті, в якому сидимо багато років.

Що буде з валютним курсом?

— Деякий час його утримуватимуть.

Однак потім станеться обрив.

По кому вдарить знецінення гривні?

— Багаті не ходять в обмінні пункти. Вони працюють через банки, які проводять безготівкові операції. А потім отримують гроші десь у Ризі чи Відні. Олігархи викачують кошти з економіки і відкладають їх у твердій валюті за кордоном. Їм все одно — буде долар по 25 чи по 40. Навпаки, знецінення гривні їм вигідне. Вони в Україні заплатять працівникам нею й залишать у кишенях різницю від курсу. Постраждають бідні.

Чи варто очікувати зростання соціальної напруги?

— Звичайно. Людей все більше дратують корупція, різке підвищення комунальних тарифів, виведення багатіями коштів у офшори. Очевидна соціальна несправедливість підніматиме градус напруги в суспільстві.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення вдвічі мінімальної зарплати вдарить по малому бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути