вівторок, 06 березня 2012 07:00

Пацієнти нарікають на медичну реформу

У рейтингу здоров'я українців, що його склало Міністерство охорони здоров'я, лідирують Черкащина та Крим. На третьому місці — Чернівецька область. У хвості переліку Волинська, Кіровоградська й Закарпатська області. На Вінниччині, Дніпропетровщині, Донеччині та в Києві тривають пілотні проекти реформування медичної галузі, тому ці регіони не потрапили до рейтингу.

— Дослідники враховують соціально-економічне становище, спосіб життя та побуту,  навички здорового способу життя, генетична зумовленість та діяльність медзакладів. Утім не включили фактор екології. А він має значний вплив на самопочуття, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков, 36 років.

— Торік наш центр теж склав рейтинг якості життя. Ми врахували рівень дитячої смертності, гендерний розрив тривалості життя, очікувану тривалість життя, захворюваність на СНІД і туберкульоз, частку курців, смертність від отруєння алкоголем, а також кількість лікарів на 10 тисяч населення. Якщо у рейтингу МОЗ західні регіони здебільшого мають погані показники, то за нашим рейтингом вони на перших 11 позиціях. Найздоровішими регіонами вважаємо Київ і Чернівецьку область, а найгірші результати на Дніпропетровщині й Херсонщині.

Перші кроки реформування системи охорони здоров'я у пілотних регіонах викликали великі нарікання пацієнтів. Така реформа — одне з найскладніших завдань навіть для розвинених країн. Наприклад, у заможній Норвегії перерозподіляють відповідальність за різні рівні медичної допомоги між центром і місцевою владою. Там близько 430 муніципалітетів. Областей і районів, як у нас, немає. Реформу готували п'ять років. А в нас почали її поспіхом, підготовка суспільства звелася до кількох виступів Ірини Акімової, першого заступника глави Адміністрації президента. Про зміни розказували мало. Як визначали центри госпітальних округів — незрозуміло.

Кажуть, рішення ґрунтувалися на географічному розташуванні і стані доріг, якими можна дістатися центру. Пацієнтів поставили перед фактом: тепер ви закріплені за іншою лікарнею.

Свіжий приклад: у селі Миколаївка Дніпропетровського району до 1 грудня 2011-го діяв цілодобовий стаціонар для понад семи тисяч жителів. Цих 20 ліжок закрили. Госпіталізацію проводять у лікарні за 60 кілометрів од села. Люди скаржаться і пишуть листи президентові, бо звернення до міністерства результатів не дало.

Треба було спочатку об'їздити населені пункти, де закривають медичні заклади. Спитати, які проблеми люди бачать у медичній галузі. Для реформи такої сфери, як охорона здоров'я, не можна обійтися лише статистикою. Кажуть, окружна лікарня повинна мати покращене обладнання за рахунок закладів, які закрили. А хтось провів дослідження, чи достатньо приміщень у центральній лікарні, чи є люди, готові на цьому обладнанні працювати? Бо не завжди кваліфікований лікар погодиться переїхати на роботу до центру госпітального округу. Потрібні якісні дослідження, опитування. Це ж не податкова реформа, коли можна в центрі прийняти рішення і зобов'язати всі регіони виконувати їх.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнти нарікають на медичну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути