середа, 18 липня 2012 05:30

Машини їздитимуть удень з увімкненими фарами

Управління Державтоінспекції підготувало проект постанови Кабміну щодо внесення зміни до Правил дорожнього руху. Пропонують запровадити вимогу з 1 жовтня по 1 травня аби в світлий час доби машини за містом рухалися з увімкненими денними ходовими вогнями. А за їх відсутності — з ближнім світлом фар.

Чинні правила вимагають вмикати фари в темний час доби і в умовах недостатньої видимості. Наприклад, за негоди — грозові хмари, опади. За недотримання цієї вимоги стягуватимуть штраф 340-425 грн.

— Ми підтримуємо таке нововведення, бо це збільшує безпеку дорожнього руху, — говорить голова Професійної спілки таксистів України Василь Попик, 45 років. — Уся Європа давно їздить у таку пору року з увімкненими фарами. При цьому транспорт помітніший на дорозі, що допоможе уникнути аварій, особливо якщо автомобіль їде на високій швидкості. Коли сонце сходить або сідає, машину без світла фактично не видно. Раніше цього не вводили, бо інспектори ДАІ аргументували, що без включених фар удень легше виявити з потоку автомобілів мотоциклістів, які мають їздити з включеним світлом і є найбільшими порушниками ПДР. Тому Державтоінспекція гальмувала запровадження цього правила.

Противники нововведення кажуть, що зростуть витрати пального, бо частина потужності двигуна йде на освітлення. Також скоротиться термін служби ламп. Але не думаю, що ці затрати будуть великі, адже автомашини не їздять цілодобово без зупинок, та ще й поза населеними пунктами. Більшість автолюбителів платитимуть, скільки й доти.

Узагалі ми підтримуємо будь-які зміни, що знижують імовірність дорожньо-транспортних пригод. Таксисти як ніхто в цьому зацікавлені, бо дорога — це їхнє робоче місце. Але насамперед треба викорінювати на автошляхах корупцію, щоби Правила дорожнього руху діяли для всіх, зокрема для "мажорів".

Зараз ви читаєте новину «Машини їздитимуть удень з увімкненими фарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути