пʼятниця, 12 липня 2013 00:05

Єгипет близький до громадянської війни

Автор: фото: REUTERS
  Прихильник поваленого президента Мухаммеда Мурсі тримає єгипетський прапор перед солдатами. Каїр, 7 липня 2013 року
Прихильник поваленого президента Мухаммеда Мурсі тримає єгипетський прапор перед солдатами. Каїр, 7 липня 2013 року

Тиждень тому президента Єгипту, ісламіста 61-річного Мухаммеда Мурсі скинула армія. Він — під домашнім арештом. Проти правління Мурсі протестували кілька мільйонів людей. Після повалення глави держави на вулиці вийшли його прихильники. Між ними та армією тривають криваві сутички.

— Потрібно відділити мільйонні антипрезидентські мітинги від військового заколоту, — розповідає Сергій Данилов, 44 роки, експерт Центру близькосхідних досліджень. — Бо вони мали різні причини. На вулиці людей вивела бездарна політика президента Мурсі. За рік він нічого не зробив. Бюрократія й корупція лишилися, інвестиції не залучені. Натомість, запровадив шаріат та ісламські норми до законодавства. Почав цензурувати медіа. Усе це обурило світську частину суспільства.

Та головні причини повалення президента криються у його кепських відносинах з армією. Її в Єгипті підтримують 94 відсотки населення. Рейтинги уряду, президента, парламенту — значно нижчі. Армія фактично керує країною. Генерали — це, скоріше, олігархат, аніж військові в нашому розумінні.

Армію підтримують 94 відсотки населення

В армії з ісламістами, яких представляє Мурсі, давня ворожнеча. Після того як він став президентом, військові обрали тактику закулісних домовленостей та удавання лояльності до нового глави держави. Але Мурсі пішов напролом. Він постійно повторював про "успішний досвід" прем'єра Ердогана в Туреччині. Той за 10 років усунув військо з політичного життя країни. Це дратувало офіцерів і генералів.

Крім того, Мурсі сказав, що єгипетська армія допоможе сирійським бойовикам скинути "ненависний режим Асада". Але військові не хочуть лізти в ту бійню. Постало питання: або армія скине Мурсі, або той підімне її під себе. Мітинги світської опозиції допомогли генералам — стали приводом для усунення ісламіста.

Армія не зацікавлена встановлювати диктатуру. Тому будуть нові вибори. Але це десь за півроку, а доти треба якось жити. Важко сформувати перехідний уряд і не налякати туристів. Ніхто не хоче брати владу зараз, бо невідомо, чим усе закінчиться. Ісламісти пішли на загострення. Це призведе до радикалізації їхнього руху. Не виключені терористичні акти. У Єгипті може початися громадянська війна.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет близький до громадянської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути