вівторок, 06 квітня 2010 18:19

Донецький суд позбавив Степана Бандеру звання Героя України

  Провідникові Організації Українських Націоналістів Степанові Бандері звання Героя України посмертно присвоїли 20 січня 2010 року
Провідникові Організації Українських Націоналістів Степанові Бандері звання Героя України посмертно присвоїли 20 січня 2010 року

2 квiтня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував указ Віктора Ющенка про посмертне присвоєння Степанові Бандері звання Героя України. Головувала суддя Каріне Абдукадирова. Позов подав донецький адвокат Володимир Оленцевич.

— Рішення суду набере законної сили 12 квiтня, — каже. — Оскаржити його може президент Віктор Янукович. Думаю, він цього не робитиме. А Віктор Ющенко не має права подавати апеляцію.

Торік адвокат звертався до того ж суду Донецька з позовом про позбавлення звання Героя Романа Шухевича. Дістав відмову.

— Мені відмовляли 22 рази! Та я не втрачаю надії, що й Шухевич перестане бути героєм. Вони обидва не були громадянами України, а звання Героя присвоюють лише за такої умови. Шухевича застрелили 1950 року, Бандера загинув 1959-го — тобто до здобуття нашою державою незалежності. Обох потрібно було спочатку ввести в громадянство.

Справа безпосередньо стосується онука Степана Бандери. Він отримав нагороду 22 січня цього року. Суддівська трiйка пiд головуванням Абдукадирової вирішила притягнути його як третю особу.

Мені відмовляли 22 рази! Та я не втрачаю надії, що й Шухевич перестане бути героєм

— Канадському журналістові Степану Бандері-молодшому передали повістку, — каже Оленцевич. — Але в Донецьк прийшла телеграма з міста Калгарi, що він не може зараз прибути в Україну. Онук попросив суд відкласти засідання у справі дiда на три місяці. Але за законом, для розгляду відведено два місяці. Тому в проханні Степанові Бандері-молодшому відмовлено.

— Орден зараз за кордоном, онук Степана Бандери повіз його показати родичам, — розповідає Степан Лесів, завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині. — В Україну Степан Андрійович повернеться влітку і передасть нагороду в наш музей. Не думаю, що орден у нас відберуть. Ми вже й місце для нього підготували. На людські очі виставимо копію, а оригінал сховаємо у фонди.

30 березня депутати міськради Харцизька Донецької області звернулися до президента Віктора Януковича з проханням скасувати "нацистські укази Ющенка з приводу надання звання Героя України фашистським посіпакам Шухевичу і Бандері". Схожі заяви ухвалили обласні ради Луганська та Харкова.





"Суд навіть не мав права приймати таку справу до розгляду"


59-річний Валерій Андрієвський, доцент Київського інституту права, упевнений, що рішення Донецького окружного адмінсуду буде оскаржено, а Апеляційний суд його скасує.

— Суд навіть не мав права приймати таку справу до розгляду, бо указ президента не є нормативно-правовим актом. Це публічно-правовий акт, а тому оскаржувати його має право ціла організація, а не одна приватна особа. До того ж заявник основував свою заяву до суду на тому, що Степан Бандера не був громадянином України. Але в законі про державні нагороди сказано, що їх можна присвоювати і громадянам України, й іноземцям. Це ще одна підстава скасувати рішення адмінсуду.

Подавати апеляцію може сам Віктор Ющенко, або його представник

— Усі індивідуально-правові акти органу публічної влади, як-от призначення чи звільнення з роботи чи указ про нагородження, лежать у компетенції адміністративного судочинства й оскаржуються через адміністративні позови. Суд не мав права відмовити в розгляді такого позову, — коментує постанову Донецького окружного адміністративного суду доктор юридичних наук, професор Анатолій Селіванов, 65 років. — Але якщо була допущена помилка, незадоволена сторона має право оскаржити рішення в Апеляційному суді. Подавати апеляцію може і сам колишній президент Віктор Ющенко, або його представник. Але — не чинний президент, бо не він підписував указ і по суті не є суб"єктом цих правових відносин. Якщо ж апеляції не буде подано до 12 квітня, тоді рішення набуде законної сили, а суб"єкт, який подавав позов, може звернутися до суду першої інстанції, щоби той роз"яснив, в який спосіб має виконуватися прийняте ним рішення. Тому можна чекати нового судового процесу.

Микита ЛОГІНОВ, Дмитро ГАМАШ

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд позбавив Степана Бандеру звання Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути