пʼятниця, 23 вересня 2016 07:50

Доходи об'єднаних територіальних громад зросли в рази
2

В останні дні літа Ініціативна група "Першого грудня", що об'єднує інтелектуалів, філософів, моральних авторитетів нації, оприлюднила звернення. В ньому закликала українців остерігатися політичного популізму. Мирослав Маринович, Вадим Скуратівський, В'ячеслав Брюховецький, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Богдан Гаврилишин, Мирослав Попович, Євген Захаров та інші учасники закликали українців чинити суспільний опір популізму як головному джерелу та сутності нинішньої політичної корупції в країні, як реальній загрозі державності.

"Популізм жадібний і тому продажний. Він залюбки паразитує на соціальних бідах, лукаво спрощуючи складне, безсоромно експлуатуючи найпростіші соціальні емоції, спокушаючи суспільство легкими шляхами до матеріального благополуччя та справедливості", — йдеться в маніфесті.

"Експлуатацією найпростіших соціальних емоцій", якщо розшифрувати послання, найактивніше користуються "Батьківщина", радикали та опоблоківці. Напередодні початку нового політичного сезону Комітет виборців України вивчив результати голосувань народних обранців щодо децентралізації та фінансової незалежності регіонів і територіальних громад. Результати виявилися невтішні для значної кількості парламентських "трибунів" — "штатних борців" за "права знедолених". А тепер називаємо популістів поіменно.

За дослідженням КВУ, три парламент­ські фракції саботують реформу децентралізації. За 12 ухвалених у цілому та п'ять прийнятих у першому читанні законопроектів щодо децентралізації найменше голосували фракції Радикальної партії 58%, "Батьківщини" — 46% і "Опозиційного блоку" — 32%. А лідерами деценралізаційних законодавчих перетворень стали фракції "Народного фронту" — 83% та "Блоку Петра Порошенка" — 73%. "Бронза" в "Самопомочі" — 68%.

Така "млявість" опозиції під час голосування дисонує з публічними заявами її ватажків щодо підтримки реформ у країні. У передвиборній програмі 2014 року новостворений тоді "Опозиційний блок" обіцяв "забезпечити передачу функцій, повноважень і фінансів територіальним громадам". Але жоден його депутат не голосував за фіскальну децентралізацію. Юлія Тимошенко наголошувала, що "без укрупнення громад не обійтися". А "формування самодостатніх громад" було одним із пунктів підписаної нею Коаліційної угоди у Верховній Раді. Однак третина депутатів "Батьківщини" віддала голоси за надання ЦВК права призначати перші вибори в нових об'єднаних громадах. Законопроект про розблокування виборів у громадах різних районів фракція проігнорувала. Так само об'єднання громад підтримали кілька представників Опоблоку.

Колись Олег Ляшко заявив про законодавче впровадження адміністративної децентралізації: "Це справжня радикальна реформа реєстраційної системи. Передаємо на місця повноваження державної реєстрації". У результаті закон про перерозподіл коштів від надання адмінпослуг на користь місцевих громад підтримали менш як половина радикалів.

Серед авторів 12 ухвалених законів щодо децентралізації немає жодного опоблоківця. А члени "Батьківщини" долучилися до авторства половини з них. Це можна пояснити тим, що їхні альтернативні законопроекти не пройшли через голосування. Але тоді давайте повернемося до статистики голосувань вказаних фракцій, що експерти КВУ назвали саботажем.

Утім, голосів для реформ у стінах парламенту вистачає і попри те, що меншість ігнорує їх. Ухвалення профільних законів уже дає перші плоди у вигляді будівництва доріг, парків, дитячих садочків і шкіл навіть там, де цього не бачили десятиліттями. На нещодавньому засіданні Ради нацбезпеки й оборони президент Петро Порошенко наголосив — лінію децентралізації слід продовжити: "Перші звіти місцевих громад свідчать — коли передаємо права й фінансовий ресурс, то й відповідальність місцевої влади значно зростає". Так, згідно зі статистикою, за перше півріччя 2016-го великі міста зібрали до своєї казни більше грошей, ніж за весь 2014 рік.

Подібна тенденція існує й у невеликих населених пунктах. У Броварському районі Київської області є селище Калита, навколо якого утворилася об'єднана територіальна громада — ОТГ. Її населення становить 11,5 тис. осіб. Загальний фонд бюджету ОТГ разом із трансфертами з держбюджету порівняно з минулим роком після децентралізації зріс усемеро. Обсяг власних доходів збільшився втричі.

На Миколаївщині Куцурубська ОТГ збільшила загальних фонд бюджету вдесятеро. Водночас власні доходи місцевого бюджету зросли порівняно з 2015-м у чотири рази.

У сільських громад з'явилися гроші на харчування молодших школярів, на вуличне освітлення, опалення закладів культури. Навіть на відкриття нових дитячих садків, як це було у Слобожанському Дніпропетровської області. Президент Порошенко, який приїхав на його відкриття, назвав цей заклад прикладом децентралізації. Адже будівлю звели за гроші місцевого бюджету.

Таких позитивних прикладів у масштабах країни — сотні, якщо не тисячі. Приміром, доходи зведеного бюджету Він­ницької області зросли вп'ятеро, Львівської та Черкаської — у сім разів, а Івано-Франківської — у 13.

Як бачимо, східна мудрість про караван, що рухається вперед попри популістські аудіовізуальні перешкоди, підтверджується на прикладі українського місцевого самоврядування і самоорганізації.

Зараз ви читаєте новину «Доходи об'єднаних територіальних громад зросли в рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути