четвер, 04 серпня 2011 09:22

День Незалежності готовий святкувати кожен сьомий

 

Центр соціальних і маркетингових досліджень "СОЦИС" у червні вивчав ставлення українців до державних свят.

— Більшість воліють святкувати радянські дати — 9 Травня, 8 Березня. Вони жалкують за Радянським Союзом. Бо в тоталітарному суспільстві все визначено, порядок. Люди забули жахи цієї в'язниці, але пам'ятають сильну соціальну програму, — пояснює завідувач відділу соціальних експертиз Інституту соціології 72-річний Юрій Саєнко. — Хоча чверть їх — молодь до 35 років, яка і не бачила добре тієї країни.

Закономірно, що для багато кого найбільше свято — День перемоги. Радість 9 Травня, яка означала закінчення жаху війни, залишилася у пам'яті, передалася з поколіннями, через літературу. Міжнародний жіночий день відзначають, бо це весна. У народі ще пам'ятають язичницькі традиції, пов'язані із зустріччю весни.

День Незалежності готовий святкувати лише кожен сьомий. Воля принесла людям невизначеність. У нас тривають реформи, але ніхто не пояснює, що вони принесуть конкретному вчителеві, науковцю, держслужбовцю. Чиновники за старою звичкою хваляться, що зібрали стільки-то відсотків зерна. А мене більше цікавить, як це вплине на наше майбутнє.

Мало хто хоче параду на 24 серпня, бо в нашій незалежності немає нічого агресивного. Брязкати зброєю треба, лише коли навколо вороги.

Зараз ви читаєте новину «День Незалежності готовий святкувати кожен сьомий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути