вівторок, 28 липня 2009 17:04

"Давньою мрією Кирила є знищити Київський патріархат"

  Дмитро Степовик: ”Поведінка Кирила виказує нащадка династії Чингизидів, а не побожного православного слов’янина”
Дмитро Степовик: ”Поведінка Кирила виказує нащадка династії Чингизидів, а не побожного православного слов’янина”

Доктор богословських наук і філософії Дмитро Степовик, 70 років, переконаний, що зустріч очільників Московського і Київського патріархату була б корисною для обох церков.

Чому візит московського патріарха Кирила до України буде таким довгим — 10 днів?

— Він хоче ознайомитися із ситуацією не тільки в Києві, а й у регіонах і монастирях. Не лише послужити, а й поговорити з монахами і громадами. Виходячи зі своєї фальшивої концепції, що Україна — його митрополія, із відчуття, що він тут не чужа людина, вирішив дізнатися, чим дихає український православний люд, чи хочуть миряни бути з Москвою.

Чи є якийсь політичний підтекст у цій поїздці?

— Вона вся має політичну складову. Починаючи з того, що Кирило запрошений президентом Віктором Ющенком.

Візит московського патріарха матиме завуальований агітаційно-пропагандистський характер. Він, як людина хитра, яка не має ні грама слов"янської крові, намагатиметься навішувати локшину на вуха православним християнам про те, яку вони повинні мати тут владу. Йому ж потрібна така, яка б знищила Київський патріархат — це його давня і вимріяна мета. Він йому найбільше заважає. Навіть Українська греко-католицька церква чи Українська автокефальна православна церква не так йому болять, як існування чотирнадцятимільйонної церкви Київського патріархату.

У синоді Української православної церкви Московського патріархату є прихильники автокефалії?

— Так, є там люди із здоровим глуздом, які мислять по-євангельськи. Від нашої автокефалії виграв би і Московський патріархат, який хоче взяти на себе роль світового лідера в православ"ї, відібравши її в Константинопольського. В останнього — невелика кількість вірних, але він найдавніший, від IV до середини XV століття очолював увесь православний світ як церква величезної грецько-візантійської імперії. Від 1453 року, коли Візантія рухнула, Константинополь став ерзац-патріархатом. Тому Москва хоче перебрати на себе роль центру православ"я. Але без України це неможливо.

Із чим він приїхав, із тим і поїде

Маючи диктаторський характер, Кирило хоче досягти цього силою. Намагається знищити Київський патріархат і посісти тут панівне становище. Це не християнська і не православна позиція, тому вона приречена на провал. Адже в Святому Письмі вказано, що в Бога важить не сила, а правда.

Перед візитом і під час нього Кирило заявляв, що Українська помісна церква існує. Як це розуміти?

— Очевидно, він вважає помісною церквою митрополію, яку очолює Володимир Сабодан. Але вона такого статусу не має. Це обласна митрополія Московського патріархату з певними правами. Адже помісність передбачає автокефальність, тобто повну незалежність від жодного центру. Я б узагалі не називав угруповання Сабодана церквою, бо в Росії немає інших подібних обласних утворень десь у Сибіру чи на Далекому Сході.

Оскільки вона повністю підпорядкована Московському патріархату, то як може бути церква в церкві? Це митрополія, яка для обману громадської думки має паралельну назву. Перед розвалом Радянського Союзу білоруській і українській митрополіям завдяки активним діям Філарета Денисенка надали статус окремих церков, але вони не є автономними.

Якщо ж Кирило мав на увазі справді помісну церкву — УПЦ Київського патріархату, то ми раді вітати таку заяву. Але за цим має настати визнання. А оскільки Кирило не має цього на меті, то така його заява виглядає і загадковою, і смішною.

То під час візиту Кирила не йтиме мова про надання Українській церкві автокефалії?

— Швидше за все, ні. Єдине, що може бути — надання митрополії Московського патріархату статусу автономії. Але вона не стане від того помісною — як болгарська, сербська чи кіпрська.

Але за десять днів може бути все. Гадаю, що Віктор Ющенко запросив Кирила Гундяєва — це мирське ім"я московського патріарха — не для того, щоб він наговорив нам, як раніше, брутальних слів. Мовляв, Україна — це його територія і він приїхав до свого нещасного народу. Хай краще б утішив російський народ десь у глибинці, який у багатьох відношеннях більш нещасний.

Він є патріархом Російської Федерації, а не Русі. Русь — це наша предковічна назва. От наш патріарх Філарет правильно зветься патріархом Київським і всієї Руси-України.

Чи можна порівняти візит Івана Павла ІІ 2001 року з нинішнім приїздом Кирила?

— Ці візити неспівмірні. Бо папа є главою держави — Ватикану. Пан Гундяєв державної території не має. Іван Павло ІІ спілкувався українською мовою — це вже багато значить. Говорив приємні і зворушливі слова про історію українського християнства і народу. І будучи тяжко хворою і немічною людиною, знайшов у собі сили відвідати у Львові та Києві місця, пов"язані з трагічним минулим нашого народу — розстрілами і голодоморами. Він відслужив служби, поклав вінки, возніс молитви за мільйони упокоєних безвинно загублених душ.

А Кирило говорить і поводить себе протилежно. Він представляє країну Моксель — Московію, як вона звалась до XVIII століття. Він не росіянин, його рід походить із Мордовії. Його поведінка виказує нащадка династії Чингизидів, а не побожного православного слов"янина.

Чи можлива зустріч Кирила з Філаретом?

— Святійший владика патріарх Філарет сам запропонував зустрітися — оприлюднив відповідну заяву через свою прес-службу. Така зустріч була б логічною. Владика Філарет, будучи митрополитом, брав участь у висвяченні архімандрита Кирила на єпископа ще 1976 року. При цьому дав йому певні настанови, враховуючи його тогочасну поведінку. Кирило затаїв образу, а 1997-го активно пробивав винесення Філарету анафеми — відлучення від Московської церкви. Хоча Філарет сам раніше від неї відійшов.

Тож така зустріч була б жестом примирення і благодаттю для обох церков. Усі українці зітхнули б із полегшенням, навіть якби вона не дала миттєвих результатів. Але гадаю, цього не станеться.

Чи будуть українські політики використовувати цей візит у своїх цілях?

— Використовуватимуть якраз проти Ющенка. Тому мені незрозуміла логіка нашого президента, який запросив Кирила. Чому не можна було запросити польського, болгарського чи сербського патріарха? Адже московський патріарх налаштований антиукраїнськи. Тому я не знаю, які дивіденди може отримати кандидат у президенти Ющенко. А от його опоненти цим скористаються. Янукович уже зустрічав Кирила в аеропорту.

Чи спробує Кирило урізати права УПЦ Московського патріархату?

— Цього й слід очікувати. Хоч багато чого робиться під килимом, усім православним віруючим видно, що Кирило незадоволений політикою митрополії Володимира Сабодана. Подейкують, що він намагатиметься підготувати ґрунт для його усунення та вжити заходів щодо применшення самостійності митрополії. Також буде просувати діячів типу Одеського митрополита Агафангела або Донецького Іларіона, які відомі своєю проросійською шовіністичною орієнтацією.

Але я думаю, що з чим він приїхав, з тим і поїде. Ніякого врожаю Кирило в Україні не збере. Бо наші православні люди добре знають, чого він хоче.

Зараз ви читаєте новину «"Давньою мрією Кирила є знищити Київський патріархат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути