вівторок, 01 грудня 2015 00:10

Через конфлікт із Туреччиною в Росії дорожчають продукти

28 листопада ввечері російський президент Володимир Путін підписав указ про економічні санкції проти Туреччини. Після того, як 24 листопада над територією Сирії турецькі військові збили російський бомбардувальник Су-24. Винищувач РФ порушив повітряний простір Туреччини. Одного пілота врятували, другий — загинув.

Путін вимагав вибачень від політичного керівництва Туреччини й обіцянок покарати винних. Назвав країну "поплічником терористів".

25 листопада турки мали проблеми при перетині кордону з РФ. Деяких не пустили, відправили додому. У Краснодарі затримали 39 турків-бізнесменів. З'явилися повідомлення про ретельний огляд особистих речей турків, які перетинають російський кордон. На митниці затримували вантажі. 1 січня 2016 року в Росії перестає діяти закон про безвізовий режим для громадян Туреччини.

РФ заборонила своїм громадянам літати в Туреччину. Россільгоспнагляд призупинив постачання м'яса турецького виробництва. Асоціація компаній роздрібної торгівлі рекомендувала своїм членам відмовитись від експорту фруктів і овочів. Чверть овочів на російському ринку і 20% фруктів — турецькі.

Товарообіг між Туреччиною та Росією становить понад $35 млрд на рік.

— Торговий обіг із Туреччиною — один із найбільших для Росії. Щорічно він приносить їй по 15 мільярдів доларів. Це навіть більше, ніж виручка від експорту озброєння, — аналізує російсько-турецькі торгові відносини російський економіст й аналітик Андрій Мовчан, 47 років. — Є ще великі поставки російського газу. Їх поки що не припиняють, тому короткотермінові збитки для Росії від санкцій будуть не такі великі, як могли б бути. Але їх відчують. Наприклад, обмеження на турецький імпорт передусім вдарить по постачальниках продовольства, а потім — і по населенню. Росія купує у Туреччини їжі на 1,1 мільярда доларів на рік. Це приблизно 4 відсотки всього імпорту продуктів і 17 відсотків — овочів. Через це в Росії може виникнути дефіцит оливкової олії, середземноморської риби, маслин, цитрусових. Ціни на продукти можуть підскочити ще на 5–10 відсотків.

Оскільки Туреччина — другий туристичний напрямок після Єгипту, то запроваджені Росією санкції відчують російські туроператори, — веде далі Мовчан. — Торік у Туреччині відпочили майже 3 мільйони росіян. Середній чек на особу становив близько 700 доларів. Комісія турагентства — близько 15–20 відсотків вартості путівки. Тому наступного року російська туріндустрія не дорахує 600 мільйонів доларів прибутку. А це — 0,5 відсотка ВВП. Внутрішній туризм не замінить Туреччину та Єгипет, бо в Росії нема достатньої інфраструктури. А співвідношення ціна-якість не зрівняється із закордонними курортами.

— Можуть ускладнитись також авіаперевезення, — додає експерт. — Країни можуть закрити небо одна для одної. Російські компанії втратять частину рейсів. Через турецьке небо пролягають маршрути на південь — в Кіпр, Ізраїль, Африку. Якщо російські літаки почнуть облітати Туреччину західніше, то, з урахуванням закритого неба України, це будуть колосальні витрати часу й пального. Можливі проблеми в морських перевезеннях. Офіційно Туреччина не може закрити свої протоки, бо нема військової небезпеки. Але швидкість проходження для російських кораблів знизиться. Довгі й прискіпливі перевірки стануть нормою.

Для Туреччини ж найголовнішою проблемою є збереження постачання російського газу. 60 відсотків її потреб забезпечує газопровід "Блакитний потік", прокладений по дну Чорного моря. Друга частина — це трансбалканське постачання російського газу через Україну. Захід Туреччини повністю залежить від російського газу. Але транзитні держави в цій ситуації допомагатимуть країні. Тому дефіцит російського газу навряд чи становитиме більше ніж 35–40 відсотків. Якщо Росія таки перекриє газовий вентиль — втратить 10 відсотків свого торговельного балансу. Емоційний Кремль навряд чи піде на такі кроки. Водночас Туреччина будуватиме нові термінали скрапленого газу й газові сховища. Втрату російських туристів країна може і не відчути, якщо півтора мільйона європейських туристів через ситуацію в Єгипті почнуть їздити в Туреччину.

Зараз ви читаєте новину «Через конфлікт із Туреччиною в Росії дорожчають продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути