понеділок, 09 лютого 2015 19:26

Російські ЗМІ починають вживати словосполучення "в Донбассе" - журналіст

"Яка, все-таки, ніжна й непередбачувана російська мова. 25 років вона не мігла освоїти "в Украине": і правила непорушні, і традиції вікові, і взагалі щелепа особлива, не дозволяє. А тепер, року не минуло, як зустрічаєш "в Донбасе" вже й у найбільш читабельних російських ЗМІ", - написав київський журналіст Антон Семиженко в соцмережі.

Прийменник "на" в російській мові, як і в українській, як правило вживається у сполученні з частинами країни - "на Донбасе", "на Волыни", "на Старополье", "на Закавказье". 

Велику передісторію питання можна прочитати у статті блогера Дмитра Різниченка під назвою "Радикальна філологія".

Один із витків тема мала, коли ведуча столичного радіо "Europa Plus Kyiv" Юлія Бурковська взяла за правило говорити "на Росії", поки російська громадськість не дійде згоди й не постановить вживати зі словом "Україна" прийменник "в", як із іншими назвами незалежних країн.

  "Українські сенсації на Росії" - назва циклу передач на каналі "1+1" про життя на Росії в далині від Москви й Санкт-Петербурга
"Українські сенсації на Росії" - назва циклу передач на каналі "1+1" про життя на Росії в далині від Москви й Санкт-Петербурга
 
Варто зазначити, що з лютого й українські сайти почали сполучати слова "в Донбассе". Зокрема - сайти видань "Сегодня", "Корреспондент", "Новое Время", "Дзеркало тижня", сайт "Ліга". Так само український варіант "в Донбасі" вже присутній на сайтах glavred.info, theinsider.ua, tsn.ua, і навіть на сайті львівської газети "Експрес".

Простонародне вживання прийменників "в"/"у" й "на" з топонімами в місцевому відмінку було різним. У творчості класиків української літератури також можна знайти варіанти "на Україні". Так само, наприклад, Микола Зеров 1933 року назвав свого вірша "В Донбасі".
Зараз ви читаєте новину «Російські ЗМІ починають вживати словосполучення "в Донбассе" - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути