середа, 29 жовтня 2014 17:05

Білорус судиться в Москві за правильне вживання назви Білорусі

 
Як патріоти Білорусі ображаються на "Білорусію", Молдови - на "Молдавію" і з недавніх пір українці на "на Україні", так само в Киргизстані не люблять російську назву "Киргизія". Огризаються теж усі по-своєму. Київська радіожурналістка Юлія Бурковська, наприклад, брала за правило казати "на Росії". А киргизи в відповідь росіянам нагадують, що киргизька мова на місці "ф" має "п", і видають ортодоксальне "Россия Педерациясы". Хоч, як виняток, у цьому слові літеру "ф" пишуть, тож у державних документах фігурує таки "Федерациясы". 
 
 "І не треба думати, що ці прийменники - не варта виїденого яйця нісенітниця. Кожен з них має на увазі власну модель майбутнього. У 17-му столітті старообрядці йшли на смерть заради права хреститися двома пальцями, а не трьома", - писав у статті "Радикальна філологія" Дмитро Різниченко. В підтвердження цьому - судова суперечка в Москві за участю білорусів, невдоволених "трішки не таким" називанням їхньої держави.
 
Наприкінці жовтня Симоновський районний суд міста Москви прийняв позовну заяву від жителя столиці й уродженця Білорусі Кирила Лапінського. Чоловік попросив визнати поширене в російських ЗМІ слово "Белоруссия" некоректним відносно його батьківщини, яка офіційно носить назву "Білорусь", - повідомляє російський сайт TJournal.

TJournal, який сам нерідко піддають критиці за неправильне написання назви цієї країни, вирішив поглянути на проблему з точки зору медіа. Підрахувавши кількість політкоректних згадок Білорусі на різних ресурсах, редакція склала рейтинг найбільш "просунутих" російських ЗМІ.

Перше засідання за позовом Кирила Лапінського повинно відбутися 20 листопада. Як компенсацію моральної шкоди позивач зажадав стягнути з сайтів "Лента.ру", "РБК" та "МИА Россия сегодня", що вживають в своїх текстах застаріле образливе найменування держави, суми від 3,8 до 9,7 тисяч рублів.

Однак, яким би не було остаточне рішення суду, йому навряд чи вдасться поставити крапку в суперечці вже не одного десятиліття між прихильниками Білорусі та Білорусії.

Невизначеність у тому, як правильно російськлю мовою - "Беларусь" чи "Белоруссия" - проявляється не тільки тоді, коли мова заходить про засоби масової інформації. У російськомовній Вікіпедії стаття про Білорусь досі йде під заголовком "Белоруссия". У той же час у самому тексті однозначно вказано: офіційна назва країни - "Беларусь або республика Беларусь". Словом "Belarus" підписано державу і на картах Google.

Інформаційні агентства та федеральні ЗМІ в Росії підходять до питання Білорусь-Білорусія по-різному. TJournal проаналізував кількість згадок обох варіантів в матеріалах 10 великих російських видань і телеканалів, вибудувавши їх в загальний рейтинг за ступенем політкоректності.

1. 28,0% The Village: Інтернет-видання розповідає про життя в Білорусі не так часто, як великі інформагентства або канали, однак, майже в третини заміток (49 зі 175) робить це з зазначенням офіційної назви - "Беларусь". Імовірно, дає про себе знати орієнтація на молоду аудиторію і настільки ж молодий колектив авторів.

2. 24,0% "Слон.ру": Орієнтований на швидкі новини та бізнес "Слон.ру" займає в рейтингу політкоректності друге місце. Із понад 900 заміток на сайті, присвячених цій країні, 218 хоча б раз називають країну "Беларусь".

3. 23,6% Первый канал: Визначити співвідношення Білорусі і Білорусії в відеосюжетах каналу TJournal не вдалося, однак за згадками в текстових матеріалах на сайті Перший зайняв третє місце рейтингу, відставши від "Слона" всього на 0,4 відсотка.

4. 14,7% Forbes: Російськомовна версія журналу використовує слово "Беларусь" у 106 матеріалах на сайті, і велика частина з них припадає на офіційні найменування білоруських "дочок" різних компаній, банків та організацій (наприклад, "ВТБ Беларусь"). "Белоруссия" з'являється в текстах Forbes понад 600 разів.

5. 12,3% "Єхо Москвы": Промовисті 1626 згадок Білорусі загалом, із яких на сайті радіо тільки в 201 з них країна називається по-офіційному.

6. 11,2% "РБК": Інтернет-видання поставило абсолютний рекорд, вживши назву "Белоруссия"понад 6240 разів. "Беларусь" зустрічається набагато рідше: всього 788 згадок.

7. 9,5% сайт телеканалу "Россия": 22 Білорусі, 208 Білорусій і невтішне сьоме місце.

8. 9,2% "Лента.ру": Показники Лєнти ще скромніші. Всього 76 разів з'являлося слово "Беларусь" у матеріалах видання за рік при 748 згадках слова "Белоруссия".

9. 8,9% сайт телеканалу "НТВ": 371 "Беларусь" проти 3779 "Белоруссия" - один з найнижчих показників серед російських засобів масової інформації.

10. 6,8% РИА "Новости": За рік розформоване інформагентство згадало про цю країну більше чотирьох тисяч разів. На жаль для білоруських патріотів, тільки 295 разів редактори РІА зробили це, вживши офіційну назву "Беларусь".

Зараз ви читаєте новину «Білорус судиться в Москві за правильне вживання назви Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути