пʼятниця, 11 грудня 2015 13:24

"Треба чогось дуже сильно захотіти і воно обов'язково прийде" - телеведучий Дмитро Комаров

11 грудня виповнюється п'ять років з моменту виходу на екрани унікального проекту Дмитра Комарова "Світ навиворіт". Завдяки його неординарним маршрутам і оригінальним відкриттям українці можуть розгледіти кожен шов на вивороті життя екзотичних країн.

У київському кабінеті, в якому над черговим епізодом програми працює її незмінний автор і ведучий, відчутний дух мандрів у вигляді всіляких цікавинок, привезених з різних куточків планети. Як ілюстрація до нашої розмови на стінах висять авторські фотографії Дмитра, зроблені в його подорожах, які почалися ще задовго до того телебачення. На одному знімку безкрає блакитне небо, пронизане вершиною Евересту, на іншому - умиротворений Ганг без тіні похмурості, незважаючи на масову кремація на його березі. В інтерв'ю Gazeta.ua відомий мандрівник розповів про яскраві знайомствах і екстрим на роботі.

Автор: Прес-служба
 

Яких змін зазнала телепрограма за ці 5 років?

Всі відрізняється: монтаж, підхід, я сам. Але при цьому, на щастя, багато речей не змінюються: щирість, безпосередність і виготовлення не за професійними штампам. Ми не працюємо за законами телебачення, ми робимо програму на своїх відчуттях. У нас немає, прописаних правил, теми вибираються експромтом, знімаються без сценарію, шаблонів не створювали і не створюємо. У цьому ми не змінювалися. Але в той же час мені непросто дивитися свої старі програми. Я, коли потрапляю на них у повторі, починаю роздивлятися недоліки. Але тим ні менш глядачі дивляться, рейтинги відмінні: ми Камбоджу більше 10 разів повторювали.

Як вибираєш країну для нового сезону?

Першою Камбоджу вибрав, тому що я добре її знав і був упевнений в результаті. Я знав, що там зняти. Зараз, коли я вибираю, у мене кандидатів 20. Упевнений, в будь-яку країну пальцем ткнути, там є, що зняти. Намагаюся, щоб у країні була концентрація тем висока, і щоб, якщо через призму європейців дивитися, їх це здивувало. Бажано, щоб зручне розташування, і щоб ми від сезону до сезону міняли географію. У нас була Камбоджа, потім Індія і та і інша в Азії, але вони дуже різні. В'єтнам кардинально відрізнявся, хоча здавалося б, близький. Країни не схожі одна на іншу. Африка у нас була третім сезоном: Кенія, Танзанія, Ефіопія, кардинально відрізнялися. Потім ми поїхали в Індонезію: Папуа-Нова Гвінея, на планеті таких місць більше не залишилося. Потім вирішив поїхати в Латинську Америку: Мексика, Болівія, Куба. Зараз думав і вирішив, що треба спробувати Японію, тому що це зовсім інше. Хоча там цивілізація, але ми спробуємо нарити щось нове, такі речі, про які люди взагалі нічого не знають. У нас взагалі люди про цю країну мало знають. Так само в планах є Непал. Я там був 10 років тому, і вирішив, що треба їхати. Непальці і їх країна взагалі не схожа ні на Індію, яка поруч, ні на яку іншу країну. Тим більше зараз на хвилі популярності фільму "Еверест", і після землетрусів інтерес до країни підвищений. Я знаю, що там зняти, результат гарантований і це знесе в хорошому сенсі слова дах глядачеві. Розглядаю Бірму. Я можу перерахувати ще десяток країн, які для мене резервні. Важлива не країна, важливий підхід, інтерес, щирість, якщо дійсно заглиблюватися.

Автор: Прес-служба
 

Не кожен фотограф зможе створити успішний телепродукт. Чому вирішив рухатися в цьому напрямку?

Як газетяр, фотограф і журналіст я знімав різні країни. Їхав, квиток в один кінець брав і три місяці подорожував. У тому ж Непалі робив фотографії, продавав в газети, журнали. Бувають в експедиціях ситуації, коли просто говориш "вау", а буває, не віриш в те, що відбувається і здається, що ти головний герой якогось блокбастера, тому що ти потрапляєш в такі ситуації, які в житті складно уявити. Вони настільки різноманітні, яскраві, що хочеться донести до своєї аудиторії. Для мене завжди було важливо, не просто на кухні друзям все це розповідати, а охопити максимально широку аудиторію. Я розумів, що мені не вистачає тільки диктофона, ноутбука, фотоапарата. Щоб передати всю повноту відчуттів, мені потрібно щось більше. Так я і вирішив, що потрібно робити програму.

Перший журналістський матеріал вийшов, коли тобі було 12. Виникає питання: чому тоді вчитися відправився на інженера?

Я закінчував школу, тоді майже всі однолітки збиралися в КПІ або інші технічні вузи. Грошей на контрактне навчання у мене не було. І я за компанію з однокласниками теж вирішив йти в технічному напрямі. Не можу пояснити, чому вчинив на інженера, у мене тато фізик-оптик, може, мені здавалося, що так треба. Плюс у мене також завжди відмінно йшли математика, фізика, всі ці предмети, хоча і з літературою, мовою добре було. Я поступив на технічну спеціальність, але вже з першого курсу працював журналістом. Зараз я час від часу, жартуючи, задаю собі питання: "Діма, а коли тобі в житті знадобляться ті знання, які ти отримав, коли безсонними ночами робив накреслювальну геометрію, вивчав опір матеріалів, здавав екзамени з вищої математики?". Але якщо серйозно, я впевнений, що ці уроки не пройшли безслідно і серйозно допомагали сформувати мислення.

Як увійшов у світ журналістики?

Я завжди мріяв займатися журналістикою. Але коли тобі 17 років, кому ти потрібен у редакціях? Ти нічого не вмієш. Мені потрібно було якось в цей світ увійти, і я придумав спосіб. Я любив фотографувати. Чекав під Палацом "Україна" та Палацом Спорту зірок, які після концерту виходили з чорного входу. Я, як пацан, не приертав уваги, мене охоронці навіть серйозно не сприймали, як журналіста. А зірки дивилися на мене, якось безпосередньо, видно було, що я школяр вчорашній.

Автор: Прес-служба
 

Так виходить починав, як папараці?

Так, були й конфліктні ситуації, коли, хтось намагався розбити камеру. Були дуже забавні фото персон відомих на весь Радянський Союз або навіть на весь світ. Я ці фото на наступний день роздруковував, брав довідник "Жовті сторінки Києва", знаходив редакції журналів, дзвонив у відділи культури. Голос у мене дорослий був. І я серйозно так говорив, що я фотограф, і пропонував купити актуальні фотографії. Возив знімки по редакціях, їх стали брати, причому топові видання. Коли перший раз опублікували, для це мене було таке свято, коли я під знімками своє прізвище побачив. Мені здавалося, що це всі бачили, що всі читають підписи під фотографіями.

Як в незнайомій країні плануєте зйомку?

Ми заздалегідь не плануємо. Дивимося, якщо пішло непередбачувано, то навпаки здорово. Якщо все розвивається не за планом, і ти змушений вирішуєш, то за фактом виходить більш цікавий сюжет. Мені часто пропонують свої послуги туроператори, я кажу: "ні, народ, мені не потрібен турпакет".

Я довіряю країні, в яку приїжджаю, і якщо все правильно зробити, то країна тебе підхоплює і несе туди, куди потрібно. Реально бувають такі містичні ситуації, коли знаходиш теми, які ніхто не знаходив. Вони просто приходять в результаті праць і старань, як нагорода.

Наприклад?

В Індії ми зняли кафе на кладовищі. Я перша людина, яка з європейських і американських ЗМІ знайшов це кафе, випадково. Воно прийшло до мене саме ще за довго до ТБ: я їхав і хотів повечеряти не в туристичному місці. Побачив кафе, зайшов, покликав офіціанта, замовив ананасовий фреш і рис. Сиджу за столиком, оглядаюся, і раптом розумію - навколо мене могили. Відвідувачі їдять, як в нічим не бувало. Потім дізнався, що на початку століття почали будувати кафе, копали фундамент, наткнулися на могили. Подумали, що це не індуси, інакше б їх спалили, значить, це поважні мусульмани, якщо поховали в центрі міста. Треба з поваги до них могили пофарбувати і обгородити. Але при цьому не відмовлятися від ідеї побудувати кафе. Столики просто поставили між могилками, і навіть дерева не рубати не стали - вони виходять з підлоги і йдуть стелю. Потім, коли повернулися з передачею, я спеціально з оператором повернувся туди і ми зробили сюжет. Таких прикладів багато. Простір допомагає. Я вірю в те, що потрібно бути обережним з бажаннями, так як вони збуваються. Треба щось дуже сильно захотіти, і воно обов'язково прийде. Часто приходять незаплановані речі, про які ти не думав, коли починав знімати.

Автор: Прес-служба
 

Як здобуваєте прихильність місцеве населення до себе?
Якщо подивитися якусь туристичну екскурсію, коли європеоїди їздять познайомитися з племенами аборигенів, то найчастіше демонструють свою перевагу, гордо крокуючи в капелюхах з фотоапаратами на шиях, а по поведінці видно, що багато бояться, соромляться, хтось навіть гидує. Я ж, як мандрівник, показую своїми діями, що ми з вами однієї крові, як Мауглі. Якщо пропонують випити води з брудної чашки - випий цю воду, тобі дають рис з миски, з'їж цей рис руками, як вони їдять, Обнімися з ними, подаруй їм щось, пожартуй. Відразу ж відчується твоя прихильність і тебе зустрінуть дружелюбно.

Продовжуєш спілкуватися з героями передач після приїзду в Україну?

За сім сезонів "Світу навиворіт" у нас було багато героїв, не завжди виходить спілкуватися досить часто в силу колосального завантаження. Головне, що у нас в програмі все відбувається щиро, і це видно в кадрі. Адже можна працювати за гроші, а можна по-любові. І ми намагаємося, щоб все було щиро. У мене правило, якщо я вирушаю в плем'я колишніх людожерів, то я приймаю їх правила спілкування і слідую їм. Їм нецікаві розмови про авіацію, космонавтику, автомобілебудування, тому що вони не знають, що таке машини, вони не знають, що за межами наступного пагорба. Нам важко це уявити, це ж саме дике місце планети. Приїхавши до них, я стаю з ними на один рівень і всіма своїми діями показую - я такий же як і ви, ви мої друзі, у нас шкіра просто різного кольору. Головне, щоб люди не бачили якоїсь переваги білої людини над собою. А цим грішать майже всі туристи.

Читайте другу частину інтерв'ю з Дмитром Комаровим

Зараз ви читаєте новину «"Треба чогось дуже сильно захотіти і воно обов'язково прийде" - телеведучий Дмитро Комаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути