понеділок, 14 грудня 2015 13:41

"В екзотичних країнах відчуваю себе, як вдома" - мандрівник Дмитро Комаров

Мандрівник Дмитро Комаров розповів в інтерв'ю Gazeta.ua про небезпечні ситуації під час зйомок "Світу навиворіт", дружбу з рубіновим королем з Індії, а також про те, як знайомитися з різними країнами, не витрачаючи багато грошей.

Перша частина інтерв'ю з Дмитром Комаровим

Автор: Прес-служба
 

Перебуваючи далеко від цивілізації не боїшся втратити контроль над ситуацією і опинитися в небезпеці?

Мені не страшно, я зізнаюся, ми божевільні. Ми стільки варимося у всьому цьому, живемо там .. Я усвідомлюю, що якщо мене тут вкусить змія, то швидка допомога швидко не приїде, бо до найближчої річки йти три дні або два плисти на каное. Тому потрібно весь час бути на чеку, тримати все під контролем, розраховувати тільки на свої сили. Я можу жити півтора місяці в Папуа, де є тільки річка і немає місця, де можна елементарно помитися. А під час гірських сходжень волосся виходить на рівень самоочищення. У мене вже є свої певні правила, я набираю води, мені вистачає літр, щоб помити голову, навіть з довгим волоссям. Мені комфортно в таких умовах, і в п'ятизірковому готелі у відрядженні. Я досить адаптивний і намагаюся не зациклюватися.

Яке знайомство за час подорожей запам'яталося більш за все?

Ця історія сталася ще до роботи на телебаченні, під час моєї першої поїздки в Індію. Тоді я вирушив познімати нетрі в Джейпурі. Там були діти, я купив два пакети цукерок і вирушив з ними поспілкуватися. Однак те, що відбувалося далі, складно описати словами - коли вони побачили цукерки, мало не розірвали на частини пакети. Я намагався заспокоїти їх, розняти бійку. У цей момент підійшов чоловік і порадив піти швидше. Я знайшов водія, виявилося, що він не англомовний, показав йому візитку і ми відправилися в готель. Однак на півдорозі нас зупинили, так як виявилося, що у цього водія немає дозволу на в'їзд у всі райони. Я не відразу зрозумів, що відбувається і вирішив уточними у чоловіка на вулиці, який стояв добре одягнений, в костюмі. Він пояснив мені, що потрібно змінити автобус. Ми з ним роззнайомились, він запросив мене до себе в будинок. Виявилося, що він рубіновий король і йому належать рубінові шахти цього міста. Ми з ним подружилися, він мене возив на індійські весілля вищої касти, потім ми його знімали в "Світі навиворіт". Коли ми знімали передачу, я повернувся до нього, як до друга. Мене добре зустріли, як рідного.

Автор: Прес-служба
 

Але не всі ситуації можуть закінчитися так оптимістично. Що робиш, якщо назріває конфлікт з місцевими населенням?

Якщо виникають конфлікти, я просто йду, тому що з місцевим населення конфліктувати небезпечно і безглуздо. Не у всіх випадках навіть поліція і суд будуть на твоєму боці, а якщо ти потрапив в аварію, то також все не вирішиться не в твою користь. Це такий негласний закон. У мене на Балі вкрали мотоциклісти телефон. Наступного дня я повертався від сходознавця за кермом орендованої машини. За сто метрів до готелю, у мене ще думка: "вчора вкрали телефон, хоч сьогодні, здається, слава Богу нормально проїхав" і тут, бувають такі космічні збіги, машину раптом затрясе, звуки битого скла і люди летять на дорогу. Відчуваю удар по машині сильний. Я відразу максимально сконцентрувався, дивлюся в дзеркала, і миттю набіг величезний натовп, як це зазвичай відбувається на Балі. Виявилося, що в мене в'їхав австралієць. Якби це були індонезійці, то мене б посадили.

Як працюється в екстремальних умовах?

Я в екзотичних країнах відчуваю себе, як вдома, відрізняються хіба що температура, колір шкіри, повітря інші. Це притуплює відчуття і небезпеки в тому числі. "Дорога смерті" в Болівії, з неї зриваються машини, на ній гинуть 300 осіб на рік, а нам треба її зняти, і не просто зняти, а пропустити крізь себе, щоб глядач зміг досконально відчути всі відчуття. Коли я сідав за кермо, то розумів, що якщо допущу помилку - зчеплення зірветься, сильно газану - відповідальність виключно на мені. Ми цю "Дорогу смерті" знімали перші дні, так страшно було: екстремальні умови, особливо, коли назад здаєш. Я навіть висаджував гіда з оператором на всяк випадок, щоб одному в машині бути. Так що на небезпеку вже не звертаю увагу. Як, наприклад, коли кремації на річці Ганг знімали. У перший раз, коли я це побачив, мені потім снилися ці голови, руки, ноги, що котяться, а потім, коли приїхав вдруге - не було вже таких емоцій. Цинічно на всі починаєш дивитися.

Автор: Прес-служба
 

Накладає це відбиток на характер людей, які кожен день живуть в таких умовах?

У них все навпаки - на березі Гангу люблять чай пити. Горить багаття, похорон, а вони там чай п'ють. У мене була відпустка пару років тому, я поїхав до Індії. Було 10 днів, мені захотілося проїхати по місцях, які я добре знаю. Я подумав - треба поїхати Варанасі, туди, де трупи спалюють. Питання - ну навіщо мені це потрібно ?! Ні, я сів у літак, зняв гест-хаус з видом на Ганг, щоб почитати книжку. Коли приїхав, пішов у те місце, де кремують тіла. Сів на сходинках, у мене там багато знайомих, біля мене зібрався натовп приятелів: "О, друг приїхав з України!". Ось ми сидимо, п'ємо чай, розмовляємо і дивимося, як горять трупи - відпустка. Це важко пояснити, для них це нормально - це частина їхнього життя.

Якщо ти безстрашний, то напевно батьки за тебе переживають. Що близькі люди думають про твої ризиковані пригоди?

Звичайно вони переживають, але знають, що я безстрашний, але не безрозсудний і не стану робити дурниць. Батьки дивляться всі мої передачі, коли ті виходять в ефір.

Автор: Прес-служба
 

А де, на твій погляд, живуть найщасливіші люди?

У країнах Південно-Східної Азії, приведу в приклад Камбоджу, деякі регіони Таїланду. Приходиш до людей, у них немає нічого, у них двір на всю сім'ю, вони щасливі, посмішка до вух. Будинок побудований з чотирьох бамбукових палиць, накритий пальмовим листям, в простирадло якесь вони самі загорнуті, одягу толком немає, кімната порожня, п'ятеро дітей. Ти приходиш, вони тебе пригощають рисом, який самі виростили, рибою, яку самі зловили, у них немає проблем, вони не скаржаться. У них все чудово: країна класна, повітря, сонце, діти. У них є, що поїсти і вони радіють іншим речам. Повертаєшся думками туди і розумієш, що у них взагалі нічого немає. Наша хрущовка - це просто палац для них, ось вже дійсно все пізнається в порівнянні. У цей момент розумієш, що всі ми по різному влаштовані й інакше сприймаємо цей світ, в цьому своя принадність.

Сам змінюєшся, коли приїжджаєш з таких країн?

Якщо довго прожити в Індії, Камбоджі ти приїжджаєш з тим же ритмом і ставленням до життя, воно трансформується. У нас агресивне середовище, на жаль, думаю всі погодяться. Вийдете на дорогу в годину-пік, подивіться, як водії спілкуються один з одним: три секунди на жовте світло хтось затримався - все, починаються сигнали, мати, все б'ються. Агресія передається. Коли я приїжджаю від туди, я відчуваю, що це все не зі мною відбувається. Я пливу у своєму дорожньому потоці. Хтось лається, тебе підрізає на дорозі, ти пригальмовуєш, дивишся на це і думаєш: він поїде, я поїду далі, а для чого кричати? Ти дуже спокійно все сприймаєш. Це може протривати місяць-два, але ти потім асимілюєшся назад в це середовище. Ось це хотілося б змінити, що б навчилися радіти тим речам, що мають, що не все так погано, порівнюючи з тими людьми, яким набагато гірше, а їх у цьому світі багато. Агресію прибрати, Багато людей заводиться, сперечаються, лаються, витрачаючи життя на нікому непотрібні життєві новини.

Що зазвичай говорять глядачі при особистій зустрічі?

Ми завжди розмовляємо про подорожі, та й провокаційні питання зустрічаються рідко.

Люди приходять, цікавляться країнами, просять поради з подорожей, як вигідно придбати квитки, скласти цікаво маршрути, та й взагалі завжди кайфово просто поспілкуватися. Після останньої зустрічі, вирішив, що як тільки у мене з'явиться час, поїду по всіх великих містах, обласних центрах. Головне, викроїти на цей час.

А як подорожувати дешево?

Заздалегідь потрібно все планувати, щоб не впадати у відчай і не здаватися, як і в усьому іншому. І дивитися ширше, наприклад, хочу побачити екзотику, - і в даному випадку мова вже йде не тільки про Балі, а про будь-які країни Південно-Східної Азії. Реєструйтеся на туристичних форумах, на сайтах авіакомпаній, ловіть "сейли", знижки - рано чи пізно ваш квиток прийде. Вони завжди бувають. Не вийшло? Тоді отримуємо шенген, на поїзді або автобусі їдемо у Польщу і звідти лоукостами шукаємо перельоти за 12 євро. Стикуємося з іншими лоукостами. Це я говорю про дешево. Взагалі немає грошей, будь ласка - у мене зараз друг авто-стопом в Індію їде через Монголію. Попутників треба шукати в Інтернеті. Люди на великах Європу об'їжджають за кілька місяців за 30 євро. Постукай в будь-який будинок - тобі відкриють, води попросиш - тобі дадуть.

Зараз ви читаєте новину «"В екзотичних країнах відчуваю себе, як вдома" - мандрівник Дмитро Комаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути