середа, 12 лютого 2014 17:38

Що лікують за допомогою стовбурових клітин і навіщо зберігати пуповинну кров

Що лікують за допомогою стовбурових клітин і навіщо зберігати пуповинну кров
hemafund.com

 

Все більше українських родин вирішують зберегти пуповинну кров після народження дитини. Кров зберігають в родинних банках пуповинної крові. Зараз у світі за допомогою стовбурових клітин з такої крові лікують понад 100 тяжких хвороб. Найчастіше — рак і ДЦП.

Так, наприкінці минулого року українські хірурги врятували життя новонародженому хлопчику завдяки пуповинній крові, в котрій містяться стовбурові клітини.

"Треба було пересадити коронарні артерії в серці, які в дитини міліметр в діаметрі", - каже Ілля Ємець, директор українського центру дитячої кардіології і кардіохірургії. "Для спасіння хлопчика взяли кілька грамів крові, яка лишилася в пуповині. Тепер у дитини серце, як у звичайних людей".

"Стовбурові клітини можна брати і зі спинного мозку людини. Але на відміну від них, стовбурові клітини пуповинної крові, які зберегли після народження дитини — ще не отримали впливу від хвороб, екології, неправильного харчування і шкідливих звичок. Завдяки цьому вони більш активні і мають вищу здатність ділитись і перетворюватись у потрібні організму клітини", - каже генетик Зінаїда Гобко.

Сучасна медицина знає багато прикладів, коли стовбурові клітини з пуповинної крові допомагають успішно лікувати людей. Минулого року лікарі столиці Малайзії Куала-Лумпуру повідомили, що вилікували ВІЛ у двох чоловіків, коли тим пересадили стовбурові клітини зі спинного мозку донора. Обоє хворіли на рак лімфовузлів. Першого прооперували 3 роки тому, другого — на два роки раніше. Взятий в обох аналіз крові показав, що вірусу не має. Лікар Тімоті Генрих каже, стовбурові клітини вбили його переносників. За здоров'ям чоловікіа наглядатимуть ще два роки, бо вірус міг осісти в кишечнику або мозку. Раніше ВІЛ повністю вилікували лише в одного пацієнта - німцю Тімоті Рей Брауну свого часу теж пересадили стовбурові клітини.
Стовбуровими клітинами німці лікують ДЦП 7-річному хлопчику. Коли йому було 2,5 роки, через травму пошкодився мозок. Перестав рухатись, не говорив, не ковтав їжу і не реагував на світло. Через 9 тижнів після травми лікарі пересадили йому стовбурові клітини, які батьки хлопчика берегли після його народження.
"Через тиждень він став оглядатись на звуки, а через місяць вже торкався предметів, коли його просили, - розповідає лікар Ханна Фінберг, - За рік вже тримав голову і руки. За два роки сам їв, вимовляв вісім слів, ходив на ходунках, розпізнавав кольори і грався з машинкою. А через сорок місяців вже складав речення, знає двісті слів і ходить з невеликою опорою під пахвами".
Стовбурові клітини дістаються ураженої частини мозку за добу, кажуть лікарі. Відразу ж починають її відновлювати. Звичайною терапією добитись такого не можливо.

Зараз ви читаєте новину «Що лікують за допомогою стовбурових клітин і навіщо зберігати пуповинну кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути