пʼятниця, 31 січня 2014 16:11

Доктор медичних наук: оптимальний термін для пологів - 24 роки

Доктор медичних наук: оптимальний термін для пологів - 24 роки
Фото: myledi.net

Доктор медичних наук, віце-президент Асоціації акушерів-гінекологів України, завідувач кафедри акушерства та гінекології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького 67-річний професор Маркін Леонід Борисович, вважає, що фізіологічно оптимальний термін для пологів настає приблизно у віці 24 роки. Але психологічно й емоційно жінка стає готовою до материнства на 5-7 років пізніше.

Чому жінки зараз народжують пізніше? Вітчизняна медицина готова до породілль після 35?

"Мода" на пізні пологи і прийшла із Європи. Там виходять заміж після 30 років, і ще пізніше народжують першу дитину. Наші жінки хочуть спочатку забезпечити матеріально майбутнє собі і дитині, багато працюють нарівні із чоловіками. Тому вперше народжують з 30 років, другу дитину - навіть після 40 років. Наші лікарі проводять розродження вагітних будь-якого віку. У деяких питаннях, наприклад, ведення пологів при сідничному перележані плода, розродження за допомогою акушерських щипців професійність наших лікарів значно вища ніж у закордонних. Більшість пологових будинків забезпечені діагностичною апаратурою і сучасним обладнанням. Наприклад, І комунальний пологовий будинок м. Львова за всіма параметрами і обладнанням не відрізняється від кращих установ Великобританії та Німеччини.

Раніше народжували рано, податок на бездітність, який діяв до 92-го року, впливав на вік породілль?

Є різні фактори. Раніше суспільство підтримувало жінок, які рано виходили заміж і одразу народжували дітей. На тих, хто не поспішав народжувати дитину тиснули родичі, знайомі. Бездітні чоловіки від 20 до 50 років та бездітні одружені жінки від 20 до 45 років мали відраховувати державі 6% власної заробітної плати. Цей податок ображав честь і гідність людей, особливо безплідні пари. Ніхто не повинен примушувати платити за небажання не мати дітей. Також не було надійних і доступних методів контрацепції, вагітність не була планованою. 20-30 років тому у системі цінності жінки на першу місці була сім'я а потім кар'єра і власні амбіції. Зараз навпаки.

Раніше жінок, яка народжувала після 24, називали "старонароджуючими". Як зараз медики називають породіль за 30?

В середині минулого століття ідеальним віком для народження дитини вважали 18-22 роки, згодом посунули на 3 роки. Пізніше поняття "літня" першоронароджуюча з 24-річного віку спочатку відсунулось на 28-річний, а потім – на 30-річний вік. Зараз термін "старонароджуюча" змінили на більш делікатний: "немолода першонароджуюча". Організм з віком старіє, нагромаджується певна кількість соматичних захворювань, які часто переходять у хронічну або латентно перебігаючу стадію. Вагітність є саме тим навантажуючим фактором, який загострює, виносить на поверхню всі приховані недуги. Цей діагноз не слід сприймати як образу, це лише застереження для лікаря більш уважно спостерігати за такою вагітною.

Чи існує ідеальний вік для народження першої дитини? Пологи омолоджують старшу жінку?

Фізіологічно оптимальний термін для пологів настає приблизно у віці 24 роки. Психологічно й емоційно жінка стає готовою до материнства на 5-7 років пізніше. Матері старшого віку значно відповідальніше підходять до планування вагітності, до пологів і виховання дитини. Після пологів у пацієнтки за 35 років підвищується вироблення гормонів вагітності - естрогенів, які тонізують тканини, надають їм еластичності, профілактують розвиток остеопорозу, знижують ризик виникнення гіпертонії. Вагітність і годуванні дитини – це у фізіологічному плані час другої молодості жінки. Жінка, яка народила пізню дитину, відчуває себе молодшою за своїх одноліток, адже в свої 40 років вона мама, а не бабуся. Після таких пологів пізніше настає клімакс, менш боляче сприймається процес старіння. Більшість психологів вважає, що пізні діти більш талановиті, ніж ранні. Але причина — у увазі, турботі, які приділяють психологічно зрілі, виважені батьки своїй дитині.

Чим небезпечні пологи після 35 років? Пізня дитина частіше хворіє?

До 40 років жінка має, як правило, кілька хронічних захворювань, до цього часу могла вживати алкоголь і палити. Після 35-40 років підвищується ризик позаматкової вагітності, спадкових захворювань, хромосомної патології. Під час пізньої вагітності та пологів частіше виникають такі ускладнення, як гестоз, переношування вагітності, аномалії родової діяльності, дистрес плода. Зростає кількість показів до кесаревого розтину. Це пов'язано із зменшенням еластичності тканин жіночого організму - шийки матки, м'яких тканин піхви і промежини, м'язової тканини матки. Пружність м'язів й еластичність суглобів зменшується. У післяпологовому періоді нерідкі кровотечі, загострення хронічних інфекційних процесів органів малого тазу. Можуть виникнути проблеми із лактацією. Більшість малюків таких мам з перших місяців життя переводять на штучне вигодовування.

Майже 70% всіх дітей із синдромом Дауна народили жінки, старші від 35 років. Цей синдром може виникнути як у першої пізньої дитини, так і у четвертого, п'ятого малюка, народженого жінкою після 35-40 років. Це пов'язано з тим, що яйцеклітина дуже чутлива до всіх зовнішніх змін, в ній нагромаджується вся інформація про перенесені протягом життя захворювання. Тому, якщо жінка страждає на гіпертензію, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, має шкідливі звички – ризик народження хворої дитини зростає у десятки разів.

Як жінці слід готуватися до народження дитини?

До моменту запліднення жінка має бути фізично здоровою, вагітність повинна бути планованою. За півроку подружжю слід відмовитись від поганих звичок, жінці почати займатися гімнастикою, плаванням, вживати здорову їжу. За 2-3 місяці до її настання слід полікувати всі можливі захворювання, пройти повну диспансеризацію, відвідати терапевта, стоматолога, гінеколога, здати аналізи. Недоліковані хвороби можуть дати ускладнення на організм матері. Зараз є спеціальна програма перинатальної діагностики, яка дозволяє знизити ризик небажаних ускладнень. Вона включає ультразвукове дослідження кілька разів за вагітність, біохімічний скринінг, рекомендоване генетиками дослідження навколоплодових вод, тканин плаценти та крові пуповини. Так можна визначити, чи є у плода хромосомні порушення.

 

Зараз ви читаєте новину «Доктор медичних наук: оптимальний термін для пологів - 24 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути