четвер, 04 вересня 2014 19:19

В Раді пропонують скасувати всі ввізні мита і акцизи на електромобілі

В Раді пропонують скасувати всі ввізні мита і акцизи на електромобілі
Фото:supercar.ru

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виступає за скасування податків на імпорт електромобілів, запропоновану в законопроекті народного депутата Володимира Полочанинова.

Про це на громадських слуханнях, присвячених проекту закону, повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роман Качур, повідомляє УНІАН.

Автор законопроекту пропонує на 3 року скасувати всі ввізні мита і акцизи на електромобілі. Проект передбачає звільнення від оподаткування операцій із ввезення на митну територію України електромобілів, а також операцій з підакцизними товарами з реалізації легкових автомобілів, обладнаних електричними двигунами (крім гібридних двигунів), з числом місць для сидіння не більше дев'яти, включаючи місце водія.

За словами заступника міністра, це дозволить в майбутньому суттєво скоротити дефіцит платіжного балансу України за рахунок зниження споживання нафтопродуктів. "Компонент нафтопродуктів забезпечив 40% мінуса нашого платіжного балансу, тобто курс гривні був би іншим, якби не значний вплив компонента нафтопродуктів", - сказав Качур, зазначивши, що в минулому році споживання нафтопродуктів в Україні склало близько 20 млрд дол.

Разом з тим, представник інвестиційно-консалтингової групи "Астарта-таніт" Криволап Кирило повідомив про те, що 10% електромобілів в Україні змогли б скоротити імпорт нафтопродуктів на 1,5 млрд дол. у рік. За його словами, Україна сама може налагодити виробництво електромобілів і батарей, враховуючи багаті родовища літію в країні.

"Даний напрямок може означати для України 2-3% зростання ВВП щорічно", - сказав Криволап.

В ході обговорення законопроекту представники влади, імпортерів і бізнесу прийшли до висновку, що така міра дозволить сформувати ринок автомобілів на електричній тязі в Україні і створити мінімальну інфраструктуру для підзарядки авто. У той же час, присутні відзначили, що для розвитку ринку електромобілів необхідна державна підтримка, і найбільш ефективною мірою була б компенсація державою частини вартості при купівлі електромобіля, за прикладом розвинених країн.

Єдиними, хто виступив проти законопроекту, стали представники Запорізького автомобілебудівного заводу, назвавши його лобістським.

Зараз ви читаєте новину «В Раді пропонують скасувати всі ввізні мита і акцизи на електромобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути