четвер, 16 серпня 2012 10:52

Найдешевший бензин - у Росії. Україна посіла четверте місце

Фахівці паливного ринку склали рейтинг країн за вартістю бензину. До початку другого півріччя 2012 року найдорожчий бензин на європейській частині світу залишається в Норвегії. Там вартість літра бензину з октановим числом 95 становить у перерахунку на гривні 20 грн. А найдешевше паливо - в Росії: 7 грн.

За даними РІА Рейтинг, при цьому Норвегія займає 14 місце в світі з видобутку нафти і є одним з її найбільших незалежних експортерів. Основна причина дорогого бензину - високі податки, що є матеріальною основою соціальної політики країни.

Друге місце в рейтингу країн з найдорожчим бензином займає Італія - ??18 грн за літр 95-го. Тут високі ціни спостерігаються при реальній відсутності власної нафти і кризі, що набирає обертів.

У трійку лідерів також увійшли Нідерланди - країна Європи з найбільшою нафтопереробною галуззю. Тут вартість 95-го бензину на рівні 17 грн за літр також пов'язана з дуже високою податковою складовою в вартості палива. Примітно, що з третього місця за підсумками першого кварталу 2012 року Нідерланди змістили Грецію.

Автор: Ілюстрація: auto.vesti.ru
 

Найдешевший бензин у Європі як і раніше можна купити в Росії. Середня ціна на 95-й бензин становить 7 грн за літр. Основні причини такої ситуації, на думку аналітиків, - слабкість російської економіки, особливо конкурентоспроможність російських компаній, а також висока соціальна значущість, історично надавана населенням цінами на бензин. Більш того, якщо порівнювати ціни на бензин із середньою зарплатою в Росії, то паливо в цій країні вже не є найдешевшим.

Автор: Ілюстрація: auto.vesti.ru
 

Україна посіла четверте місце по дешевизні бензину з показником 11 грн за літр А-95.

Що стосується дизельного палива, то в першу трійку рейтингу за дорожнечею увійшли Норвегія - 17,5 грн за літр, Велика Британія - 17,3 грн та Італія - ??16,5 грн. Найдешевше дизельне паливо продається в Казахстані, Росії та Білорусі. В Україны літр дизпалива коштує 10 грн.

Найсерйозніший зростання цін на бензин в Європі в січні-червні 2012 року спостерігалося у Білорусі - на 19,7%, далі йдуть Ірландія (9,6%) і Польща (9,5%). Росія по росту цін у січні-червні з підвищенням в 2% опинилася на 27 місці.

Нагадаємо, 18 липня президент Віктор Янукович підписав закон, що регламентує вміст біоетанолу в бензинах моторних, які виробляються та реалізуються в країні.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевший бензин - у Росії. Україна посіла четверте місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути