пʼятниця, 03 серпня 2012 16:33

Бензин з біоетанолом подешевшає - експерт

Бензин з біоетанолом подешевшає - експерт
Роман Сластьон: Вартість бензину з біоетанолом дещо знизиться. Фото: glavcom.ua

Курс на використання сумішей бензину з біоетанолом може розширити внутрішнє споживання кукурудзи в Україні на 800 тис. тонн.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного ринку Роман Сластьон.

"Такий висновок випливає із закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва та використання моторних палив з вмістом біокомпонентів", який передбачає поетапне збільшення вмісту біоетанолу в моторних бензинах, що виробляються або реалізуються на території України", - зазначив експерт.

За оцінками УКАБ, для забезпечення 5% вмісту біоетанолу в бензині Україні потрібно буде виробляти 320 млн літрів біоетанолу щорічно. Як сировина для виробництва біоетанолу швидше за все буде використовуватися кукурудза.

"Враховуючи, що з однієї тони зерна кукурудзи можна отримати 380-400 літрів біоетанолу, на покриття потреби в 320 мільйонів літрів етанолу потрібно буде близько 810 тисяч тонн зерна кукурудзи. Наслідком цього може бути не тільки зменшення енергозалежності України, але й підвищення стабільності на українському ринку кукурудзи. Нині більша частина нашої кукурудзи йде на експорт. Із розвитком альтернативних видів палива і використання сумішей внутрішнє споживання цієї культури в Україні зросте. Це збалансує попит на кукурудзу на світовому та вітчизняному ринках", - наголосив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров визнав, що вільна торгівля з СНД не буде ідеальною

Вартість бензину з біоетанолом дещо знизиться, припустив експерт.

"Можливо, на перших етапах буде підтримка чи субсидіювання вироблення такого пального з боку держави. Зростання виробництва біоетанолу дозволить завантажити 38 заводів, що входять в держпідприємство "Укрспирт", і зберегти 30 тисяч робочих місць. Вартість сумішевого бензину дещо знизиться, рівень шкідливих викидів від автотранспорту зменшиться", - підсумував Сластьон.

Нагадаємо, 19 червня Верховна Рада ухвалила закон № 4970-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва та використання моторних палив з вмістом біокомпонентів". Ним передбачено поетапне збільшення нормативно визначеної частки виробництва і застосування біопалива та сумішевого моторного палива. Вміст біоетанолу в бензинах, що виробляються або реалізуються на території України, становитиме: у 2013 році - рекомендований вміст не менш як 5%; у 2014-2015 роках - обов'язковий вміст не менш як 5%; з 2016 року - обов'язковий вміст не менш як 7%.

Зараз ви читаєте новину «Бензин з біоетанолом подешевшає - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути