понеділок, 15 липня 2013 08:26

Ексклюзивна машина Горбачова припадає пилом на автозаводі у Москві
19

Фото: Фото: rusautomobile.livejournal.com

Седан представницького класу ЗіЛ-4102 - одна з найменш відомих сторінок історії радянського автомобілебудування. Цей автомобіль створювався за особистою вказівкою Михайла Горбачова, тодішнього глави СРСР.

Лише 2 дослідні екземпляри цієї оригінальної машини всього було побудовано у 1988 році. Їм заводчани дали відповідні жартівливі назви - "Мішка" і "Райка" - на честь головного замовника і його першої леді. До наших днів вціліла тільки коричнево-сіра "Райка" із порядковим номером шасі 002, а інший ЗіЛ-4102 чорного кольору (шасі номер 001) утилізували у середині 90-х років минулого століття. Від "Мішки" збереглася лише "морда" з фарами, облицюванням радіатора і бампером.

Седан ЗіЛ-4102 спочатку замислювався в якості базової моделі абсолютно нового сімейства автомобілів для вищого партійного керівництва країни. Паралельно зі звичайним 4-дверним седаном, у бюро з доведення і дослідження легкових автомобілів ЗіЛ розроблялася і його подовжена версія з кузовом лімузин - ЗіЛ-4101, але закінчити її не встигли. Тодішній президент Союзу Горбачов не схвалив перспективний прототип, що вимагає величезних витрат для впровадження у виробництво, тому проект нового ЗіЛ-4102 повністю згорнули і швидко забули.

Нова машина відрізнялася від своїх монументальних рамних попередників - седанів ЗіЛ-117 і 41041, насамперед, більш легкою конструкцією з несучому кузовом і незалежною підвіскою всіх коліс. Панелі даху і підлоги, кришка багажника, капот і бампери були виготовлені зі склопластику. Всі ці заходи дали змогу знизити масу седана, який був на 0.5 метра коротший серійної "Волги" майже на 1,5 тонни (порівняно з ЗіЛ-41041).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У молодості Путін ганяв на українському "Запорожці"

Проте силовий агрегат і коробка передач залишилися попередніми. Карбюраторна V-подібна "вісімка" робочим об'ємом 7,7 літрів розвивала потужність 315 к. с. і працювала у парі з 3-діапазонним "автоматом". Від 0 до 100 км/год великий седан розганявся за 10,5 секунд. Максимальна швидкість складала 190 км/год, а середня витрата палива досягала 21 л/100 км. Головні системи автомобіля були продубльовані: два акумулятори, два бензонасоси, резервна система запалення і гальм.

Розкішний салон ЗіЛ-4102 зробили 4-місним, незважаючи на великі габарити. Позаду знаходилася пара роздільних крісел з електроприводами регулювань. На стелі був змонтований блок керування освітленням і кліматичною установкою. На підлозі знаходилися відкидні упори для ніг пасажирів - як у літаках. Інтер'єр був оброблений світлим велюром, кремовою шкірою і вставками з натурального дерева. Тодішній "повний фарш" включав у себе комплексний електропакет, просунуту аудіосистему з касетним програвачем, цифровим радіоприймачем і 10 гучномовцями, бортовий комп'ютер, кондиціонер.

Передні блок-фари італійської фірми Carello були запозичені в однієї з моделей шведської компанії Volvo. ЗіЛ-4102 мав величезний паливний бак, який "з'їв" левову частку корисного простору у багажнику.

Нині "Райка" зберігається у запасниках московського Заводу імені Лихачова. Автомобіль уже досить давно не заводили, а загальний пробіг на сьогодні складає близько 10 000 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Ексклюзивна машина Горбачова припадає пилом на автозаводі у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути