понеділок, 28 квітня 2014 18:51

Автозавод "Богдан" завершує випуск російських "десяток"

Автозавод "Богдан" завершує випуск російських "десяток"
Фото: a2goos.com

Черкаський автозавод "Богдан" завершує співпрацю з тольяттінських"АвтоВАЗом" по збірці моделей на базі російської десятки.В найближчим часом седан Богдан 2110 і універсал Богдан 2111 стануть історією, а завод в Черкасах зосередиться на збірці китайців.

Про це повідомляє видання "Автоконсалтинг".

Видання зазначає, що завод "Богдан" будувався з перспективою складання всіх тольяттінських моделей на території України, однак охолодження відносин між країнами та економічні передумови, змушують "Богдан" згорнути дружбу з "АвтоВАЗом" і зняти тольятінські десятки з конвеєрів. Седан Богдан 2110, універсал Богдан 2111 і пікап на їх базі найближчим часом зникнуть, а "Богдан" сфокусується на китайських автомобілях (JAC, Great Wall) і пошуку нових партнерів.

Джерело зазначає, що завод "Богдан" будувався з тим розрахунком, що половина потужностей буде зайнята тольятинськими машинами та їх клонами.  Обсяг випуску  автомобілей, який був обговорений з росіянами, завод так і не досягнув через кризу 2008 року. Потім самі росіяни ввели утилізаційний збір, що майже перекрив збут "Богданів" в Росію. Пізніше сусіди почали зупиняти автовози на кордоні з Росією, чим знову ж погіршили відносини між партнерами.

 Видання пише, що не тільки політика змусила "Богдан" згорнути випуск "десяток", сам "АвтоВАЗ" також не прагнув визнавати "Богдан" стратегічним підприємством. Зокрема, так і не увінчалися успіхом переговори про складання "Гранти" і "Пріори" в Україні. Сьогодні "Богдан" збирає китайські автомобілі JAC, Great Wall і Lifan, в грудні 2013 року зробив ставку на седан JAC J5, запустивши новий конвеєр. В першому кварталі підприємство випустило 1486 легковиків. Продажі автомобілів JAC при цьому поки не вражають. З січня по березень, за даними "Укравтопрому", було продано 74 седана черкаської збірки.

Зараз ви читаєте новину «Автозавод "Богдан" завершує випуск російських "десяток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути