Ексклюзиви
середа, 27 серпня 2014 15:38

Автоімпортерам страшно привозити в Україну автомобілі

Автоімпортерам  страшно привозити в Україну автомобілі
Фото:zn.ua

Виробники бояться везти автомобілі в Україну. Багато імпортерів вже три місяці не завозять машини в країну.

Про це повідомив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, пише Hubs.

"Виробники налякані. Вони думають, що у нас вся країна охоплена війною", - пояснює він.

Війна в Донецькій і Луганській областях призвела до логічних наслідків - продажі авто в більшості населених пунктів Донбасу припинилися. Разом з ними автодилери втратили близько 17% ринку. За даними Державтоінспекції, саме такий відсоток від загальної кількості продажів авто прийшовся в 2013-му на дві Східні області, в яких нині орудують терористи. Якщо врахувати ще й окупацію Криму, то в цілому український автобізнес втратив близько 23%.

Ще одна причина обмежених постачань авто в Україну - знецінення гривні. Через зростання курсу долара і євро автомобілі за останні півроку подорожчали мінімум на 50%. Це призвело до обвалу ринку - у січні-червні продажі нових автомобілів впали майже в два рази в порівнянні з минулим роком.

Не врятувало продажі і скасування Верховною Радою утилізаційного збору на авто. Нагадаємо, у квітні парламент вніс зміни в Податковий кодекс і виключив з нього положення про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

За словами Геннадія Пристрома, генерального директора міжнародного автомобільного холдингу "Атлант-М Україна", деякі іноземні автомобільні компанії розглядають варіант тимчасового виходу з українського ринку. "Це не чутки. Такі варіанти дійсно обговорюються. І цілком можуть бути прийняті", - таке твердження топ-менеджер ще в квітні озвучив в інтерв'ю Hubs.

Не менше іноземців від обвалу гривні і війни на Сході постраждав і вітчизняний виробник. Про "практичну зупинку" та скорочення робочих повідомив найбільший автозавод України "АвтоЗАЗ", що належить корпорації "Укравто" Таріела Васадзе. За словами бізнесмена, якщо ситуація не зміниться, виробництво на "АвтоЗАЗі" може бути повністю зупинено вже у вересні.

Судячи за прогнозами учасників ринку, найближчим часом ситуація не зміниться в кращу сторону. "За нашими оцінками, в найближчій перспективі зростання продажів практично неможливе. Швидше, можна обговорювати мінімізацію падіння ринку", - скаржиться Володимир Іванов, начальник відділу зв'язків з громадськістю "Ніссан Мотор Україна".

Нинішня криза має всі шанси перевершити криза 2008-2009 років, вважає Артем Ткаченко, голова правління "Віді Автосіті". "Вже очевидно, що його переживуть не всі автомобільні компанії. У деяких містах дилерські підприємства вже закриваються", - резюмує топ-менеджер.

Зараз ви читаєте новину «Автоімпортерам страшно привозити в Україну автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути