четвер, 16 березня 2017 11:45

Які технології матимуть автомобілі майбутнього
5

Безпілотний літаючий автомобіль Pop.Up
 Volkswagen показав безпілотний автомобіль без керма і педалей Sedric
Репліка ретрокару BMW Isetta
NIO Eve: автомобіль із ліжком
Гугломобіль повністю автономний

На Женевському автосалоні представили безпілотний літаючий автомобіль - Pop.Up. Його створили ательє Italdesign і компанія Airbus. Pop.Up може їздити по дорогах або перетворюватись у квадрокоптер і долати в повітрі до 100 км.

Водночас Volkswagen показав безпілотний автомобіль без керма і педалей - прототип Sedric. Новинка є безпілотником п'ятого рівня. Це означає, що людина ніяк не втручається в управління автомобілем. Команди автівці водій задає через спеціальну клавішу всередині автомобіля, голосовими командами або через мобільний додаток.

Пристрої і технології, які вважали привілеєм преміум-авто, переходять на масові недорогі автомобілі. Про це Gazeta.ua розповів автоексперт Олег Василевський.

"Це стосується допоміжних систем, пов'язаних із безпекою — різноманітні радари, пристрої для утримання у своїй смузі на дорозі автомобіля, датчики виявлення перешкод на шляху, автоматичне гальмування, камери огляду на 360 градусів. Ці технології стають дешевшими у виробництві", - каже Василевський.

Більше 80 нових моделей автосалону оснастили системами, що допомагають керувати машинами під час руху. Це помітив автомобільний експерт Микола Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи їздитимуть українці китайськими авто - експерт

"Якщо раніше великі седани, мінівени й позашляховики обладнували круїз-контролем, який може лише підтримувати задану швидкість без натиску на газ. Зараз японські й німецькі виробники стали оснащувати авто системами, що можуть підрулювати й гальмувати перед перешкодами. Вони легко оминають вибоїни на асфальті, знижують швидкість, перед іншим авто. З цією системою автомобілі продаватимуть вже з кінця цього й наступного року", - розповідає Микола Руденко.

За його словами, виробники починають відмовлятися від кнопок — замість низ встановлюють великі сенсорні монітори. Крім того, вже в серійних машинах пропонують керування вентиляцією, магнітолою і сидіннями за допомогою жестів. На концептуальних автомобілях виробники випробовують автопілоти. Також на виставці пропонують нові технології освітлення дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На які новинки Женевського автосалону варто звернути увагу українцям

"У передсерійних зразках встановлюють лазерні фари. Вони можуть освітлювати сотні кілометрів. Такі, є в Land Rover. На деякі корейські й американські моделі ставлять систему інфрачервоного світла і датчики тепла", - додає експерт.

В рамках Женевського автосалону показали відроджену легенду ралійних гонок 70-х років - Alpine A110. Це двомісний спорткар від Renault 2018 модельного року.

Зараз ви читаєте новину «Які технології матимуть автомобілі майбутнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути